Повече усилия ! Това е изводът на Международната агенция за

...
Повече усилия ! Това е изводът на Международната агенция за
Коментари Харесай

Само 4 от 38 енергийни технологии в различните сектора на енергетиката са в състояние за покриване на целите за климата


Повече старания! Това е изводът на Международната организация за енергетика (МАЕ) от обобщаващият отчет за предходната година във връзка с развиването на технологиите за реализиране на чиста сила.

В новият си отчет за следене на напредъка при технологиите за чиста чистата енергетика - Tracking Clean Energy Progress, МАЕ прави всеобхватна и прецизна преценка на целия набор от енергийни технологии и браншове, които са от решаващо значение във връзка с световния преход на чиста сила. Докладът дава настояща информация за това, къде, на какво равнище се намира през днешния ден всяка от технологиите с решаващо значение за световния преход към чиста сила и къде би трябвало да бъдат съгласно сюжетът на МАЕ за стабилно развиване за реализиране на Парижкото съглашение за климата.

https://www.iea.org/tcep/

Само 4 от 38-те енергийни технологии в другите енергийни браншове към 2017 година са в положение за покриване на задачите за климата в дълготраен проект, сочат данните от отчета.

В него е направена преценка на напредъка на основните технологии на световно равнище и по какъв начин, какъв брой бързо всяка от тях се приближава към сюжета за стабилно развиване на МАЕ - Sustainable Development Scenario (SDS).

Секторите с най-голяма прогрес и с опция за реализиране на задачите за стабилно развиване, съгласно отчета на МАЕ са слънчевата енергетика и електрическите автомобили.

Авторите на отчета означават като голям напредъкът реализиран в бранша на слънчевата енергетика – 34 % растеж на производството на електрическа енергия през 2017 година и е на път да реализира задачите си за стабилно развиване, която е заложена при междинен годишен растеж от 17 % във времето от 2017 година - 2030 година

Огромен прогрес се отбелязва в бранша на електрическите автомобили, където продажбите през 2017 година са се нараснали с 54 %, което приказва, че те са на път също да реализират задачите за стабилно развиване.

Въпреки това, в отчетът си МАЕ отбелязва, че множеството от технологиите не са в положение за реализиране на дълготрайните цели за резистентност. В тази връзка специалистите се обръщат внимание на забавянето на подобряването на енергийната успеваемост и забавянето на напредъка на основни технологии, като улавянето и предпазване на въглерод. Това в частност способства за увеличение на световно равнище на излъчванията на СО2 от енергетиката с 1,4 % за предходната 2017 година

За пръв път в разбора се 100 основни пропуски от отстраняването, на които зависи ускорение на създаването до степен, която да разреши внедряване на технологиите за чиста енергетика. Сред технологиите, при които има нужда от премахване на пропуски попадат и природния газ и нуклеарната енергетика. В бранша н аядрената енергетика се обръша внимание на бързото развиване на дребните модулни реактори.

Освен това отчетът съдържа и разбор на обществените и частните вложения на научноизследователската и развойна активност в региона на чистата сила. Изводът, до който стигат специалистите, е че общите обществени разноски за нововъведения в региона на енергийните технологии с ниска въглеродна активност са се нараснали с 13% през 2017 година до повече от 20 милиарда щатски $.

Председателят на МАЕ Фатих Бирол обръща внимание, че държавните управления и промишлеността би трябвало да положат по-енергични дейности за реализиране на прогрес при енергийните технологии, водещи до понижаване на излъчванията от парникови газови. „ Светът няма енергиен проблем, а проблем с излъчванията и в това би трябвало да съсредоточим напъните си “, разяснява той.

При 11 от 38-те технологии, съгласно изследването на МАЕ няма забележителен прогрес, излиза наяве от отчета.

След спад през последните три години, през 2017 година се възвръща и производството на електрическа енергия от въглища (без мощности за хващане и предпазване на емисии), което е отговорно за 72 % от излъчванията в енергийния бранш.

Междувременно две от технологиите – за предпазване на сила и офшорна вятърна енергетика означават спад, заради закъснение на напредъка. Това води до нарастване на броя на технологиите, нуждаещи се от усъвършенствани до общо 23.

Постигането на задачите за дълготрайна резистентност изисква съчетаване на енергийна успеваемост при постройките, индустрията и превоза, и ВЕИ, а също по този начин еластичност при ръководството.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР