Повече сватби се случват у нас в делнични, отколкото в

...
Повече сватби се случват у нас в делнични, отколкото в
Коментари Харесай

Коронавирусът измести сватбите в делничните дни

Повече сватби се случват у нас в делнични, в сравнение с в празнични дни. Това регистрираха пред „ Телеграф Медиа “ чиновници на обредни домове в страната.

В София от началото на годината до края на юли в работни дни са подписани 1 329 цивилен брака, заяви Сашка Габровска, началник на Столичния дом за радостни обреди. 856 са сватбите в събота и неделя. Причината съгласно чиновници в ритуалните зали е пандемията от ковид и рестриктивните мерки за присъстващи в ритуалните зали. През седмицата младоженците си споделят „ да “ в гражданското, а през уикенда се събират с родственици и другари в заведения, с цел да честват, е мнението и на Сашка Габровска. Тя заяви още, че тази година има с 900 сватби по-малко спрямо предходната. До края на юли са подписани 2 200 цивилен брака. За същия интервал на предходната година те сватбите в столицата са били 3100. Само за юли венчавките са 506.

Обредниците в София не вършат изнесени ритуали, тъй като имат възбрана от общината поради пандемията от ковид, заяви шефката на Столичния дом за радостни обреди. В ритуалните зали се съблюдават всички епидемиологични ограничения, увери Габровска. Въпреки това чиновниците в обредните домове също са изложени на риск от болест и също се считат, че са от работещите на първа линия.

От 14 май, след края на изключителното състояние бяха разхлабени ограниченията и за младоженците. Изискването на кмета на София Йорданка Фандъкова, единствено 50% от размера на ритуалните зали да бъдат заети от хора, значи на сватбите да участват единствено 30 души, дружно с младоженците, техните фотографи и посетители. Така, влюбените сключат цивилен брак освен пред кумовете си. Всички съблюдават отдалеченост и носят маски. В някои общини изнесените ритуали са разрешени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР