Повече сигнали за домашно несилие са получени по време на

...
Повече сигнали за домашно несилие са получени по време на
Коментари Харесай

Повече сигнали за домашно несилие по време на пандемията

Повече сигнали за домашно несилие са получени по време на пандемията, която трае към този момент съвсем две години. 

Трикратно се е нараснал и броят на досъдебните производства, следени и решени от Софийската районна прокуратура през първите 6 месеца от 2021 година в съпоставения със същия интервал на 2019 година, оповестяват от СРП.

Според данните за интервала от 1 януари 2021 година до 30 юни 2021 година са заведени 700 преписки за домашно принуждение, от тях са формирани 127 досъдебни производства. Решени са 118, а петима души са наказани и излежават присъдите си. От 1 януари до края на юни 2020 година за заведени 564 преписки, а са формирани 116 досъдебни производства. Решени са 76. Предходната година те са били 344 преписки и 40 досъдебни производства, като за 15 има решение.

За първите шест месеца на т.г. са получени 80 сигнала за закани за ликвидиране в изискванията на домашно принуждение, от които са формирани 34 досъдебни производства, 48 са решени. За същия интервал на 2020 година са формирани 80 досъдебни производства, 48 са решени.

Наблюдава се и скок на нарушаванията на заповеди за домашно принуждение – през 2021 година са 41, 34 от тях са решени, а през 2020 година са формирани 58, от които 33 са решени.

От СРП дават и образец за наказан на 3 година затвор при първичен непоколебим режим на мъж, който преди този момент е излежавал 16-годишна присъда за ликвидиране по изключително нечовечен метод и 1 година за погрешни повиквания за помощ. Бил е предварително освободен и заживява дружно със брачната половинка си, двете им деца и родителите си. Непосредствено откакто се нанесъл в фамилното жилище, мъжът почнал да тормози душевен и физически жена си, тя се прибрала в дома си в столичен квартал, само че и там не се избавила от терора - у дома и на работното място.

Мъжът още веднъж бил задържан, признал виновността си и след съглашение е наказан на 3 година Освен това той би трябвало да изтърпи и наказване от още 2 години, 1 месец и 20 дни „ отнемане от независимост “ поради предходните закононарушения, които е направил и е бил освободен предварително

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР