Повече пари за извънболнична медицинска помощ предвижда проектобюджетът на НЗОК

...
Повече пари за извънболнична медицинска помощ предвижда проектобюджетът на НЗОК
Коментари Харесай

С 30% вдигат парите за извънболнична помощ

Повече пари за извънболнична здравна помощ планува проектобюджетът на НЗОК за 2022 година, като нарастването е с 30% спрямо 2021 година Това стана ясно от думите на здравния министър Асена Сербезова. Парите за профилирана извънболнична помощ пък са с 33,3% повече от 2021 година

" Предвидени в допълнение 800 000 лева за високо профилирани действия, за физиотерапия, рехабилитация - близо 8 млн. лева Предвидени са пари за профилактика и извънболнично диспансерно наблюдаване, с цел да се компенсира въздействието на ограниченията за изключителната епидемиологична конюнктура във времето на лимитирани визити при експерти ", разясни Сербезова.

През т.г. са планувани повече средства и за клинични проучвания. Планирани са и пари за здравни грижи, обезпечавани в дома (т.нар. патронажни грижи) от медицински сестри и акушерки или лекарски асистенти. Ще се финансират и здравни действия в региона на първичната извънболнична помощ.

В Отворено писмо до ръководещите, ръководителите на институции и жителите, 435 общопрактикуващи лекари от страната слагат проблемите си. От писмото излиза наяве, че 400 общопрактикуващи лекари в страната са прекратили работа за 1 година, което е 10% към 2020 година " Огромен е описът от медицински услуги за които няма избрана цена. Ние сме единствените " договорни сътрудници " на НЗОК, които правят цялостното наблюдаване и лекуване на КОВИД за 1,40-2,20 лева ", пишат джипитата.

В първичната извънболнична здравна помощ се правят над 90% от консултациите. В болничната и в профилираната извънболнична помощ тези действия имат избрана и ясно дефинирана цена, а не са в общия " пакет ", написа в писмото.

Лекарите желаят да отпаднат лимитите за проучвания и съвещания, да бъде възобновен регулиращият резултат на потребителската такса или " въвеждане на публично доплащане от пациента, да вземем за пример 20-30% от цената на услугата ". Медиците оферират 24-часовото разположение да бъде анулирано, а здравната помощ да се провежда на териториален принцип " посредством откриване на дежурни кабинети на издръжката на държавен и/или общински бюджет или по контракт с НЗОК за тази активност ".

Лекарите, подписали писмото, напомнят, че недобре структурираната и работеща първична извънболнична здравна помощ, се отразява на незабавната и на болничната помощ, като ги претрупва, утежнява диагнастиката на острите болести и контрола на хроничните.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР