Повече от ясно е, че колкото по-тежък товар може да

...
Повече от ясно е, че колкото по-тежък товар може да
Коментари Харесай

Дронът Sabrewing RG-1-A Alpha поставя рекорд по вдигане на тежести във въздуха

Повече от ясно е, че колкото по-тежък товар може да вдигне един летателен уред във въздуха, толкоз по-полезен може да бъде той при осъществяването на разнообразни задания. Наскоро летателният уред с отвесно политане и кацане RG-1-A Alpha (VTOL) сложи нов връх, като подвигна тежест повече от всеки различен негов " другар " досега.

Летателният уред RG-1-A Alpha е разработка на компанията Sabrewing от Калифорния. Той е първи действителен първообраз на бъдещия уред, наименуван Rhaegal. Неговото произвеждане е планувано да стартира в близко бъдеще. По време на рекордното нанагорнище RG-1-A Alpha подвигна във въздуха товар от 374 кг, а съгласно изчисленията финалната версия на същото устройство ще може да вдигне до 1406 кг. Предишният формален връх за повдигане на тежест във вуздуха от летателно средство беше подложен през 2018 година от дрона Skyf, който подвигна товар от 220 кг. Същата тежест може да вдигне актуалният уред Volocopter, а летателното средство Chaparral C1 VTOL на компанията Elroy Air  - 227 кг.

RG-1-A Alpha може да излетява освен отвесно, разгръщайки перките си в хоризонтална повърхност, само че той може да излетява и от писта, като аероплан с неподвижно крило. В същото време товароносимостта му се усилва до 1814 кг, заради спомагателната подемна мощ, основана от плоскостите на фюзелажа на апарата.

Самият дрон RG-1-A Alpha тежи 1225 кг. По време на полет може да доближи скорост до 370 километра в час и да се издигне на височина от 6700 метра. Всички тези благоприятни условия се обезпечават от хибридна система за задвижване, чието основно тяло е турбодвигателят Ariel 2E - създаден от френската компания Safran. Този мотор, задвижван от общоприетоо авиационно гориво, задвижва електрически генератор, който създава до 1 MW електрическа енергия. Тя пък зарежда електрическата система на четири турбовитлови мотора.

Окончателната версия на апарата Rhaegal ще бъде малко по-голяма от първия първообраз. Той ще бъде дълъг 14,6 метра и ще има обсег на крилете 17 метра. В режим на отвесно политане товароносимостта му ще бъде 2454 кг, а в режим на неподвижно крило – 4545 кг.

Трябва да се означи, че Sabrewing към този момент има поръчка за 28 устройства Rhaegal, които ще бъдат употребявани като част от световната стратегия World Food/World Health. Според проектите доставките на първите дронове ще стартират през декември идната година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР