Повече от половината население в света до 2023 година ще

...
Повече от половината население в света до 2023 година ще
Коментари Харесай

Затлъстяването при децата. Какво сочат числата

Повече от половината население в света до 2023 година ще са с наднормено тегло. Най-бързо нараства процентът при децата, предизвестяват от Световната федерация по битка със затлъстяването. В курортен комплекс " Албена " завърши 32-ият Международен конгрес по детско затлъстяване. По тематиката за затлъстяването и наднорменото тегло в ученическа възраст приказва доктор Мария Калинкова, ендокринолог.

" Всеки втори е с наднормено тегло. От 1975 година досега, броят на хората със затлъстяване и наднормено тегло се е утроил, като до 2035 година броят ще бъде още по-голям. Наистина обсегът на това заболяване доближава рамките на пандемия и обгръща и най-малките хора - децата. Реално това крие доста опасности за бъдещите генерации поради дълготрайните резултати на затлъстяването върху човешкия организъм ", означи тя.
-->
По думите й момчетата са по-често наранени от този проблем. Според Световния атлас по затлъстяване, особено за България от 2020 година затлъстелите момчета са 10%, а при девойките процентите са 8. Прогнозата е, че до 2035 година едната и другата група ще се усили с към 10%.

" В днешно време сме повече очевидци на " огромните хора ", т.е. мъже и дами със затлъстяване в зрелост, само че последователно това заболяване се подмладява и визира и най-малките. Ако преди 20 години сме били очевидци на хора с метаболитен синдром на 40-50 годишна възраст, сега аз лично имам пациенти на 8-10 години, които са с високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване, диабет ", посочи експертът.

На първо място повода е, че децата следват образеца на своите родители. От друга страна е обездвижването, защото множеството деца се занимават с електронните устройства и малко от тях по лична самодейност излизат на открито с цел да играят. Друга съществена аргументи е и храненето.

" В днешно време децата имат директен достъп до пакетирани висококалорични храни и лека-полека са отучени да се хранят с готвена, домашно приготвена храна у дома ", означи доктор Калинкова.

Тя показа, че в практиката си е забелязала, че пациентите отсрочват до последно визитата си при доктор. Когато обаче отидат, те към този момент са с втора или трета степен на затлъстяване, която доста мъчно може да се повлияе единствено с лекарства. Понякога се постанова и оперативно лекуване, така наречен " метаболитна хирургия ", която е последната стъпка в битката с наднорменото тегло. Д-р Калинкова прикани хората регулярно да посещават доктор и постоянно да си вършат годишни прегледи, като при определяне на повишение на тежестта да се вземат своевременни ограничения.

Спортът е един от методите за справяне с казуса, но това, което стимулира децата да спортуват е техните родители да спортуват. Това са привички, които те получават още от дребни. Един подобен построен табиет остава като подобен и в осъзнатия живот. Първият белег, по който можем да се ориентираме, че действително има проблем със затлъстяване е внезапното струпване на мастна тъкан в региона на корема, означи експертът. Други белези са нарасналият вкус към сладки и тестени храни, пристъпите на примиране, изпотяване, мощен апетит.

" Мастната тъкан на корема действа като независим ендокринен орган. Тя създава хормони, които са хормони на напрежението, които са женски полови хормони, които покачват артериалното налягане, покачват количеството на отделения инсулин и водят до голям брой хормонални нарушавания ", сподели доктор Калинкова. Тя означи, че храненето би трябвало да е уравновесено, по пет пъти дневно с три съществени хранения - закуска, обяд и вечеря с две междинни закуски. Оптималният хранителен режим е на постоянно и по малко, а също по този начин е значимо храната да се употребява в избрани часове.

" Детето би трябвало да има оптимално количество сън, т.е. 8-10 часа, който също потиска апетита. Тъй като в случай че ние не си набираме нужната сила посредством съня, търсим доста повече храна, с цел да се усещаме енергични по-късно ", посъветва доктор Калинкова. Тя сподели още, че:

" Едно десетгодишно дете със затлъстяване, с инсулинова устойчивост, съвсем сигурно в идващите години ще отключи захарен диабет, сърдечносъдови болести като по-голям. Ще отключи нарушавания в обмяната на холестерола, т.е. дислипидемия. Реално дълготрайните резултати са най-вече за сърдечносъдовата система, нервната система, опорно-двигателния уред. Абсолютно целият организъм страда заради обстоятелството, че детето е с наднормено тегло или със затлъстяване. "

Личната мотивация, както и поддръжката от приятелския и фамилен кръг са основни фактори за постигането на позитивен резултат, уточни доктор Калинкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР