Повече от половината европейци вярват, че Европейският ще се разпадне

...
Повече от половината европейци вярват, че Европейският ще се разпадне
Коментари Харесай

The Guardian: Повече от половината европейци очакват разпадане на ЕС

Повече от половината европейци имат вяра, че Европейският ще се разпадне в идващите 10 до 20 години, макар че поддръжката за Съюза доближава равнища, които не са виждани от повече от четвърт век, написа английското издание The Guardian.
Във Франция, Германия, Италия, Холандия, Австрия, Словакия, Румъния, Гърция, Чешката република и Полша болшинството от интервюираните считат, че дезинтеграцията на Европейски Съюз е „ реалистична опция “ през идващите 10 до 20 години.
Данните са изключително блестящо изразени във Франция, където партията на президента Еманюел Макрон „ Република напред “ изостава от евроскептичната партия „ Народен фронт “ на Марин льо Пен в изборите за европейските парламент, които ще се състоят идната седмица.
Според изследването, поръчано от Европейския съвет за външни връзки (ECFR), 58% от хората във Франция считат, че е доста евентуално или е евентуално Европейски Съюз да се разпадне в границите на 20 години, на второ място след Словакия (66%).
От 14-те страни, интервюирани от YouGov - съставляващи повече от 70% от местата в Европейския парламент - единствено в Швеция (44%), Дания (41%) и Испания (40%) делът, предусещащ имплозия, е под болшинство, съобщи организация Фокус.
Близо седем десетилетия след основаването на Европейската общественост за въглища и стомана, сплотяваща Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург в пакт, предопределен да предотврати по-нататъшна война, трима от 10 души споделят, че спор сред страните в Европейски Съюз е реалистична опция.
Едва една трета от гласоподавателите във Франция и Полша настояват, че е допустимо война.
Това възприятие е изключително мощно измежду хората, които възнамеряват да се въздържат или да гласоподават за екстремисти идната седмица. Почти половината (46%) от последователите на „ Националния фронт “ и 41% от последователите на „ Алтернатива за Германия “ в Германия поддържат това мнение.
Европейците също са загрижени за неувереното благополучие. Проучването откри, че единствено една трета от германците и една четвърт от италианците и французите нормално разполагат с пари, останали на края на месеца за странични разноски.
В Европа три четвърти от гласоподавателите считат, че политиката е нарушена или на национално, или на ниво Европейски Съюз, или и на двете. Във Франция единствено 15% считат, че политическата система работи добре.
На основата на последните статистически данни на Евробарометър, които демонстрират, че две трети от европейците имат позитивни усеща към Европейски Съюз - най-високият регистриран рейтинг от 1983 година - шефът на ECFR, Марк Леонард, сподели, че тежестта на проевропейските партии е да разсънят „ тихото болшинство “.
Проучването откри, че съвсем 92% от гласоподавателите считат, че ще изгубят, в случай че Европейски Съюз се срине. Страховете за способността да търгуват, пътуват и работят в други страни от Европейски Съюз са преди всичко в листата на аргументите.
Гражданите се притесняваха, че ще изгубят единение по въпросите на сигурността и защитата и ценят това, че са част от блок, който може да се опълчи на Съединени американски щати и Китай, на фона на възходящата икономическа неустановеност и изненадващия темперамент на трансатлантическите връзки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР