Повече от половината – 61 на сто от българските в

...
Повече от половината – 61 на сто от българските в
Коментари Харесай

ПРОУЧВАНЕ: 61% от българските творци са жертва на торентите

Повече от половината – 61 на 100 от българските в аудиовизуалния бранш са жертви на противозаконните торент тракери. Това стана ясно от изследване, извършено от Филмаутор и “Галъп Интернешънал “ напролет на предходната година.

Участие в допитването са взели 85 режисьори, сценаристи и оператори. 75% от тях срещат личните си произведения и в интернет платформи като YouTube.

9 от 10 от създателите, чиито творби са налични онлайн пък са безапелационни, че не получават заплащане за това.

Проучването, обвързвано с ниската отбрана на правата на артистите, е по отношение на идните промени в Закона за авторското право и сродните му права. Обсъждането на поправките предизвика три от огромните организации за групово ръководство на права да се обединят в така наречен Алианс за развиване на креативните сили. Освен Филмаутор в него вземат участие още Музикаутор и Артистаутор.
свързани новини26744на 24.10.20169513на 02.07.2019
Сред задачите на обединяването е да спре диалозите в посока на унищожаване на оптималния период от 10 години, за който създателите могат да преотстъпват своите права на ползватели. От организациите показват терзанието си, че това би сложило създателите в неизгодна позиция при провеждането на договаряния.

“Авторите рядко получават дял от приходите от използването на техните творби – най-често те уговарят еднократно заплащане. Ако то се окаже незаслужено, създателите могат да желаят в допълнение такова посредством съда, само че този механизъм не работим, тъй като е муден и безценен. Искането на доклад за приходите пък слага създателите в черен лист и ги лишава от опция за бъдеща работа “, акцентират трите организации.

Възнаграждения към основателите на културен артикул да изплащат по едно и също време малките екрани и радиата, само че и кабелните, сателитните и IPTV операторите е друга стъпка в посока по-добра отбрана на интелектуалната благосъстоятелност у нас, счита Алиансът. Като причина за това се акцентира фактът, че и двата типа бизнеси печелят с помощта на наличието, което излъчват или препредават.

В допълнение, създателите желаят и гаранция, че ще получават дял от приходите, които техните творби носят на ползвателите.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР