Повече от един милион украинци са преминали границите на Румъния,

...
Повече от един милион украинци са преминали границите на Румъния,
Коментари Харесай

Над един милион украинци са преминали границите на Румъния


Повече от един милион украинци са минали границите на Румъния, а близо 90 000 от тях са останали в страната. Румънците отвориха сърцата и домовете си и направиха всичко по силите си, с цел да им оказват помощ, с впечатляваща взаимност.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6465
Това съобщи през днешния ден румънският президент Клаус Йоханис в обръщение на конференцията " Визия за средносрочен и дълготраен отговор за бежанците в Европа - проектът на Румъния за интегриран и приобщаващ отговор за отбрана на бежанците от Украйна ", оповестяват румънските медии.

" Непровокираната и противозаконна война, стартирана от Руската федерация против Украйна по-рано тази година, има опустошителни последствия за милиони хора, които бяха принудени да изоставен домовете си, с цел да избягат от ужасите. Това са ужасни нещастия, животът им се трансформира вечно, а единствената разтуха е топлината и грижата на тези, които са им дали леговище “, съобщи Йоханис.

Президентът приказва за нужните ограничения, които да разрешат на украинските бежанци да продължат образованието или работата си в Румъния.

Той означи също, че Румъния се нуждае от работна ръка и има стопански капацитет да предложи благоприятни условия за претовареност на украинските бежанци.

Румънският министър председател Николае Чука посочи на конференцията, че Румъния е първата страна от Европейски Съюз, която има проект с съответни средносрочни и дълготрайни ограничения за интеграция на бежанците от Украйна, съобщи Аджерпрес.

Чука акцентира, че Националният проект за ограничения за протекция и приобщаване на разселените лица от Украйна, ползващи се от краткотрайна протекция в Румъния, включва съответни ограничения за поддръжка в региона на образованието, опазването на здравето, заетостта, жилищното настаняване, децата и уязвимите групи и за него са отпуснати суми както от европейските, по този начин и от националните фондове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР