Повече от две трети от българските общини са подали заявления

...
Повече от две трети от българските общини са подали заявления
Коментари Харесай

Българските общини в битка за безплатен интернет от ЕС

Повече от две трети от българските общини са подали заявки за присъединяване в самодейността за безжичен интернет на Европейската комисия (WiFi4EU). Само за три дни от началото на акцията 186 от всички 265 кметства са се записали в надпреварата за дотации от 15 000 евро в конкуренция с всички европейски общини, излиза наяве от портала за кандидатстване.
Останалите имат още седем седмици да го създадат. С парите ще се купува съоръжение за „ горещи точки “ за безжичен интернет за жители и туристи на най-посещаваните публични места във всяко село и град в Европа, написа " Монитор ".
В момента тече стадият, в който общините единствено афишират желанието си да вземат участие в самодейността на българския еврокомисар Мария Габриел. Тоест сега не се изисква кметовете да имат квалифицирано планово предложение за създаване на бъдещите безжични мрежи за паркове, градинки или публичен превоз.
По правилник всяка община може да кандидатства независимо или в асоциация с други, като първият стадий е регистрация на портала на WiFi4EU. До 2020 ще има 5 предложения от Еврокомисията за присъединяване в програмата. Първата покана за показване на планове ще започва на 15 май т.г. Тогава ще бъде и „ жестоката борба “, тъй като след избор сред общините ще бъдат предоставени по 15 ваучера на страна или общо 1000 за целия Европейски съюз .
Финансирането ще се разпределя на база „ първи пристигнал, първи обслужен “ , само че географският баланс сред всички участващи страни ще бъде спазен. Очакванията на Европейската комисия са сред 6 и 8 хиляди общини да се възползват и да имат построен безжичен интернет на публични места като паркове, библиотеки, детски градини, лечебни заведения. Според изискванията една община може да получи една единствена дотация от близо 30 000 лв. и не може да взе участие в последващи предложения . Неодобрените претенденти може да вземат участие и в идващото събиране на планове в състезанието. Проектите може да бъдат и на по-висока стойност, спомагателните средства ще бъдат до финансирани от бюджетите на кметовете.
Ваучерът по WiFi4EU ще покрие разноските за съоръжение и инсталиране на точки за Wi-Fi достъп, само че не и за прокарването на интернет до самата точка. Това е спряло и желанието на кмета на Казанлък Галина Стоянова да пусне гореща точка с нет наоколо до Тракийската гробница в града .
Бенефициерите поемат ангажимент да заплащат за връзката (абонамент за интернет) и поддръжката на оборудването, с цел да оферират безвъзмезден и високоскоростен WiFi за интервал от най-малко 3 години. Субсидията може да служи за покупка на ново съоръжение или за модернизиране на остаряло и заменянето му с най-хубавото съоръжение, налично на пазара. Паралелно с общините компаниите, които желаят да оборудват WiFi точките, също се записват в портала. Кметове ще избират доставчиците на оборудването посредством провеждането на публични поръчки.
Впечатляващо е челното място на България измежду страните, кандидатстващи по програмата , разяснява шефът на интернет доставчика Нет 1 Петър Ризов. Но по думите му е значимо да се даде отговор защо ще се употребяват безплатните мрежи: „ Достъп на всички до интернет е значимо, само че още по-важно е какво ще вършат хората с него. Ако аз би трябвало да разходвам тези пари, бих се занимавал с обезпечаване на достъп до услуги, които биха им икономисали време и услуги, а по-късно за средата, през която ги доближават “, добави Ризов.
Според него българите като цяло са привилегировани като консуматори да разполагат с доста първокласен интернет за разлика от жителите на Стара Европа . Една от заплахите пред програмата у нас е, че доста компании от други сектори ще стартират да построяват и WiFi точки. „ Бизнесът за доставка на интернет не разчита да изкарва пари от безплатните мрежи “, счита Ризов и добави, че сумата от 15 000 евро за избрани места може да се окаже доста огромна, а за други извънредно незадоволителна, само че „ по-важното от всичко е поддръжката на системите “ откакто се изградят, приключи шефът на интернет доставчика.

От страните членки на Европейския съюз по съответствие общини и кандидатстващи такива България е преди всичко . Близо 70% от нашите общини са пуснали документи за присъединяване. След нас се подрежда Португалия, където от 308 общини са кандидатствали 181. От прилежаща Гърция също над 50% от общините са декларирали предпочитание да получат ваучер за интернет , в Хърватия този % е 40. Най-незаинтересувани са финландските общини - от 444 са кандидатствали едвам 5. В Чехия също не демонстрират интерес към интернет ваучера, където едвам 1,7% от кметствата са декларирали предпочитание. Във Франция, чиято административна територия е разграничена на 36 680 общини, са кандидатствали едвам 831. Предвид Brexit в Англия са декларирали интерес единствено 3,6% от общините.
По данни на портала wifi4eu.eu над 7000 общини от цяла Еврапа към този момент са се записали преди първата покана.
По правилник община Нови пазар и Столичната община се състезават на равна нога за евросредствата . Така голямата като брой хора община ще получи същите средства колкото разположената в Североизточна България и съставна община на Област Шумен. Най-активните общини по области са от Софийска област, Пловдив и Варна, а с минимум поръчки са областите Видин, Търговище, Сливен, Монтана и Ямбол.
Общият бюджет на програмата е 120 млн. евро. Парите идват от „ Механизма за свързване на Европа “. При преразглеждането на бюджета на Европейския съюз се чака самодейността да бъде в допълнение подкрепена с 25 до 50 млн. евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР