Повече от девет нови бригади на украинските въоръжени сили вече

...
Повече от девет нови бригади на украинските въоръжени сили вече
Коментари Харесай

Лорънс Фрийдман: Украинците да не избързват, много е важно да изберат подходящия момент за контраофанзива

Повече от девет нови бригади на украинските въоръжени сили към този момент са подготвени и въоръжени. Повече от 1 500, или 98 %, от бронираните машини, обещани от съдружниците при започване на годината, са към този момент получени от Киев, заяви в четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Уверен съм, че сме доставили това, от което Украйна се нуждае ", увери пред Сената военачалник Кристофър Каволи, командващ на американските сили в Европа.

Евгений Пригожин, началникът на частната военна компания „ Вагнер “, съобщи уверено, че украинците ще настъпят още идната седмица, щом дъждовете спрат и теренът се втвърди задоволително за танковете и бронетранспортьорите.

Пригожин и други съветски източници настояват, че Украйна ускорява групировката си край Бахмут и даже форсира Днепър край Херсон.

По всичко наподобява, че моментът Украйна да нанесе своя удар е напълно близко. Какви са възможностите й за триумф и какво в действителност може да се дефинира като триумф при изискванията на фронта – изявление нас военния историк проф. Лорънс Фрийдман от Лондонския Кралски лицей.

" Сраженията в Източна Украйна надалеч не са завършили още, само че главното умозаключение, което бих предложил, е, че Русия постави доста старания за прекомерно незначителни придобивки. Известно е, че задачата на Путин, най-малко като най-малко, е да наложи властта си над целия Донбас, т.е. над всички елементи на Донецка и Луганска област. Досега войските му превзеха три села. Може би ще съумеят да изтикат украинците от руините на Бахмут. Цената, която заплатиха за това, обаче бе голяма. Битката похаби доста от съветските запаси, а с това се сътвориха предпоставки самите украинци да преминат в нахлуване. Сега съветското командване е пред алтернативата дали да продължи офанзивата си или да се пренастрои за защита ", заключи резултатите от зимните сражения в Източна Украйна военният историк.

На въпрос какво могат да реализират украинците в кратковременен проект, проф Фрийдман отговори: " За украинците е по-важно да отвоюват най-малко някакви територии и не е толкоз значимо къде тъкмо са тези територии. Ако това не се случи, на Запад и в Украйна ще се заприказва за патова обстановка. В случай на триумф обаче украинците ще потвърдят, че могат да си върнат изгубените земи. А руснаците ще бъдат деморализирани и разколебани. Така че, най-малко първоначално, нахлуване към Крим не е наложително, още повече че съветските укрепления (в Приазовието) са надалеч по-силни, в сравнение с укрепленията в Луганска област. Не бих се изненадал, в случай че украинците настъпят в Луганск. Не бих се изненадал и в случай че настъпят по едно и също време в няколко сектора. Важно е да изберат подобаващия миг, да не прибързват и да не пилеят ресурсите, които са натрупали. Те знаят, че руснаците няма да им дадат доста шансове. С огневата мощност и новото въоръжение могат да реализират значително. Не е наложително да се провалят. "
По-нататък проф. Фрийдман засегна и тематиката за загубите от украинска страна. " Няма по какъв начин да се отхвърли, че Украйна изстрада доста - тъй като няма по какъв начин да водиш такива сражения без мъчителни загуби. Но не съм видял нищо, което да ме убеди, че украинските загуби са равни на съветските.

Някои акцентират, че руснаците губят на първо място някогашни пандизчии (привлечени на фронта с обещанието за амнистия), т.е. заменими войски. Те обаче губят и положителни, т.е. добре подготвени и опитни бойци. Недостигът на качествени бойци си проличава изключително при опитите им за нахлуване с бронирана техника. В същото време Украйна приготвя нови бойни формирования, измежду тях най-малко три бригади с напълно натовско въоръжение. Да, тези войски може да нямат военен опит, само че са подготвени на Запад, в това число в Обединеното кралство. В този смисъл допускам, че украинската войска е в по-добро положение от съветската. От нея обаче се изисква доста. Едно от нещата, които научихме от тази война, е, че триумф се реализира доста по-трудно при нахлуване, в сравнение с в защита. А руснаците поставиха огромни старания, с цел да засилят укрепленията си в завладените територии. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР