Повече от десет години се бави изграждането на спешен център

...
Повече от десет години се бави изграждането на спешен център
Коментари Харесай

Повече от десетилетие се бави изграждането на Спешен център в Бобов дол

Повече от 10 години се бави построяването на незабавен център в Бобов дол. В момента центърът се намира в помещение чартърен, а опасенията са, че договорът може да бъде преустановен всеки миг и обитаемоте места в общината да останат без незабавна здравна помощ. Друг проблем за хората там е и неналичието на болница от към този момент 15 години.

Преди две години частно лице закупува помещението на незабавния център в Бобов дол. То се намира в болничното заведение, която е в неплатежоспособност от 2007 година След контракт с купувача, незабавният център продължава да действа като подобен и до ден сегашен в същото помещение. Наемът се заплаща от отрасловото министерство.

Елза Величкова - кмет на Бобов дол: " Проблемът е различен, че преди 10 години ние дарихме на Министерството на здравеопазването терен, който трябваше да се построи нов Спешен център, само че този Спешен център до ден сегашен не е издигнат. Друго е когато Спешния център не си е на частно лице, тогава и аз като кмет и самата общност ще бъдем по-спокойни ".

От 15 години в града няма и болница. Здравното заведение е закрито поради липса на фрагменти. Сега в Бобов дол има единствено трима общопрактикуващи лекари. Александър има малко дете, всеки месец пътува за профилактични прегледи до Дупница:

" Като се разболеем, вървим по два, по три, предишния месец нещо кашляше, ходили сме 5 пъти до Дупница. Само 100 лв. е горивото, медикаментите и те са към 100 лв., инхалатор и той. Не се върви на работа, комплицирано е доста ".

- Много е неловко да пътуваме в Дупница, чакаме рейсове, плащаме, чакаме там ред.

- За старите хора е неприятно, и сме млади, имаме коли и отпътуваме, обаче старите, които са сами и децата са им по чужбина, хващат рейс, мръзнат по спирки ".

Преди години Министерството на здравеопазването подарява на общината кола за спешна помощ.

Елза Величкова - кмет на Бобов дол: " Обслужва популацията на селата от общината най-вече, тъй като там са възрастни хора и не могат да пътуват и по график две медицински сестри обслужват популацията по селата, мерят кръвното, вършат инжекции, превързват рани или купуват медикаменти ".

Община Бобов дол е получила отговор от здравното министерство, че сега тече процедура по желание на компания реализатор за построяването на нов Спешен център.

Репортер: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР