Повече от денонощие след като стана ясно, че Красимир Каменов-Къро

...
Повече от денонощие след като стана ясно, че Красимир Каменов-Къро
Коментари Харесай

Демерджиев за убийството на Къро: Пращаме наш представител в ЮАР

Повече от денонощие откакто стана ясно, че Красимир Каменов-Къро е погубен в Южноафриканската република, прокуратурата се самозезира по случая. А министърът на вътрешните работи разгласи, че е почнала специфична интервенция в цялата страна против представители на незаконния свят. Все още обаче въпросителните по проблема остават повече от отговорите на управляващите.

" В момента сме в връзка с управляващите в Република Южна Африка (РЮА). Имаме увещание, че ще бъде позволен наш представител, който да се запознае със обстановката и хода на следствието и да получим цялата налична информация ", съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг пред министерството.

Преди ден от Министерството на външните работи оповестиха на уеб страницата си, че Посолството на Република България в Република Южна Африка е уведомило за ликвидиране на четирима души в Кейптаун, за които се допуска, че са български жители. 

Имаме увещание, че ще успеем да получим цялата налична информация, касаеща това следствие, уточни той.

Демерджиев сподели, това не е единственият сходен случай. През 2018 година има сходно ликвидиране в РЮА на български жител и брачната половинка му. 

Правим всичко допустимо да установим връзките сред тези събития, както и сред преходни събития и настъпилото в този момент ликвидиране, уточни министърът.

Страната ни е подхванала дейности, ангажирани са всички служби. Със заповед на основния секретар на територията на цялата страна има интервенция против тези представители на престъпния свят, способни да правят тежки закононарушения против личността. Нашата цел е да предотвратим тези закононарушения, добави Демерджиев.
Тук е мястото да напомня, че политиците и магистратите, които през днешния ден водят война, неотдавна, когато бяха другари и не водиха война между тях, имаха общ зложелател. Този общ зложелател напоследък, най-ясно изразен, се споделяше Красимир Каменов -Къро. Към този зложелател бяха ориентирани доста старания. Той беше разгласен за междудържавно търсене, като Министерство на вътрешните работи е уведомило управляващите на РЮА къде се намира. За страдание не беше открит и не беше арестуван преди да се стигне до гибелта му.
Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев

По думите му тези хора през днешния ден към този момент дължат пояснение не като другари, а като врагове, по какъв начин и за какво се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ зложелател. Това пояснение е неточно да се търси на друго място, уточни вътрешният министър.

Според някогашния шеф на следствието Бойко Найденов службите би трябвало да подходят доста съществено към случая:
В момента би трябвало да бъдат впегнати на оптимални обороти и да се разкрие каква е задачата, за какво се започва това с гърмежа, историите за отстраняването на основния прокурор, конституционните промени - какво се случи...
Бойко Найденов, някогашен шеф на Национална следствена служба

Бившият началник на следствието обаче не изключва да последва отговор на разстрела в Кейптаун.

„ Ако този човек е бил очевидец на нещо и е бил подготвен да сътрудничи. От моите американски сътрудници, когато работих в прокуратурата имахме една ясна концепция - follow the money. Тук става дума за едни големи суми - милиарди, които ще се преразпределят. Европейски средства “, коментирира още той пред Euronews Bulgaria.
Свързани

Красимир Каменов Николаев – Къро е роден на 10 юли 1967 година Той е един от някогашните шефове на ВИС-2. От години живее в Република Южна Африка, само че по-голямата част от легалния му бизнес е в България.

Според Търговския указател Красимир Каменов има присъединяване в няколко компании, измежду които зеленчуковата борса в столичния квартал " Слатина " - " Къра ". През ноември 2022 година полицията прави обиски там, както и в други негови обекти. Задочно са му повдигнати обвинявания за данъчни измами и укриване на приходи. Той е част и от управата на сдружение, което държи няколко огромни паркинга в София, тогавашна общинска благосъстоятелност. Въпреки че е разработван за голям брой закононарушения, Красимир Каменов в никакъв случай не е бил задържан.

Името на Красимир Каменов – Къро е обвързвано и със записи, в които се загатва името на Цветан Василев, някогашния ръководител на Надзорния съвет на Корпоративна комерсиална банка. На 16 март 2023 година на конференция Прокуратурата афишира, че проверява проведена незаконна група и показва пред медиите презентация с доказателства по случая, излъчвайки аудиозаписи, открити на две флашки. В диалозите от записите е намесен и Красимир Каменов - Къро. Досъдебното произвеждане е формирано на 14 септември 2022 година след получен конфиденциален отчет от българските служби за сигурност за проведена незаконна група, занимаваща се с пране на пари и данъчни закононарушения. Впоследствие следствието е преквалифицирано за търговия с въздействие и владеене на опиати за разпространяване. При следствието против незаконната група е открит лист с имена на прокурори, съдии и следователи, озаглавен " Вредители за уволняване ". Магистратите са чиновници на закритите профилирани съд и прокуратура, като в листата са конкретизирани и актуалните им длъжности.

На конференцията Прокуратурата показва, че от доказателството по делото оказва се, че петимата души са – обвиненият Д.Г.; Красимир Каменов – Къро; Овидиу Семенеску - румънски и френски жител, разгласен за интернационално търсене, упрекнат за опит за машинация и присъединяване в незаконна група; човек, за който има данни, че е публицист и още един човек, чиято идентичност следва да бъде открита, който се счита за доближен до Къро.

На 27 март 2023 година Софийска градска прокуратура упреква задочно Красимир Каменов – Къро в подбуждане към убийството на Любомир Иванов, някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи, и го афишира за търсене. Любомир Иванов е погубен на 25 март 2022 година към 9:20 часа в София в квартал “Лозенец ”, като главната версия за покушението против него е присъединяване му в контрабандни канали за незаконни цигари и опиати. Любомир Иванов напуща системата на Министерство на вътрешните работи през 2014 година, а през 2018 година е търсен от „ Интерпол “ като участник в незаконна група за произвеждане и продажба на незаконни цигари.

На 21 април 2023 година Красимир Каменов е разгласен за интернационално търсене с “червена бюлетина ” от “Интерпол ". Според уеб страницата на „ Интерпол “ той е търсен за ликвидиране, опасност за ликвидиране и изнудване. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР