Повече от час и половина продължи срещата, инициирана от Вили

...
Повече от час и половина продължи срещата, инициирана от Вили
Коментари Харесай

ПП-ДБ и ГЕРБ отново не се разбраха за председател на Столичния общински съвет

Повече от час и половина продължи срещата, инициирана от Вили Лилков и Карлос Контрера в опит да се откри решение на заплетения проблем с избор на ръководител на Столичния общински съвет. Решение обаче няма, стана ясно след срещата. Българска социалистическа партия и " Възраждане " не пристигнаха. От ПП-ДБ и " Спаси София " участват Андрей Зографски и Цветомир Петров. От групата на ГЕРБ на срещата пристигнаха Георги Георгиев и Антон Хекимян. Има Такъв Народ пратиха Пламен Данаилов и Димитър Данаилов.
 
Организаторите на дебата признаха, че тонът сред двете най-големи политически сили е бил извънредно изострен, само че регистрираха като огромен прогрес това, че въпреки всичко са седнали на една маса за първи път. Лилков е оптимист, че на 11 януари, когато е идващото съвещание на СОС, най-накрая ще бъде открито положително решение. След Нова година той се надява доста от въпросите, които през днешния ден са били заложени, да намерят решение. Той обаче призна, че ПП-ДБ и ГЕРБ виждат решението в разнообразни направления.
 
" Времето ни притиска и съгласно нас разновидността с краткотраен ръководител до приемането на бюджет е по-приемлив и вероятен ", сподели той. Контрера настоя, че би трябвало да има разговор. " Ситуацията е толкоз завързана, че разновидността е краткотраен ръководител ", сподели той. Най-големите обединения би трябвало да беседват в структурите си, само че съгласно него е време да се отстъпва. Лилков бе безапелационен, че предварителни избори за съветници не трябва да има. Според Контрера това към този момент не стои като вид. 
 
" Разбрахме, че ПП-ДБ-СС оферират още от същото. Не са готови, с изключение на с някакво предложение за краткотраен ръководител, което наподобява несериозно. По-лошо от краткотраен представляващ жителите няма ", настоя Антон Хекимян. Според него това значи плаващи и стопански болшинства, и е по-лошо от неработещ СОС. Той направи аналогии със сглобката на национално равнище и стъпката обратно, която ГЕРБ направиха.
" ПП-ДБ са се запънали като магаре на лед, нищо, че в София имаме топла зима, и не желаят да дадат властта. Смятат, че са победили и сме длъжни да им гласуваме ръководител ", сподели той. Те даже не дали име за краткотрайния ръководител.
 
Георги Георгиев също означи, че не са получили ново предложение за излаз от обстановката. Той обаче означи, че има разнобой сред ПП-ДБ-СС. Представляващият ПП-ДБ декларирал, че нежеланието на Борис Бонев за коалиция с ГЕРБ било негово персонално, а не на цялата коалиция. ПП-ДБ към момента не били решили.
 
" Как с тази триглава ламя да беседваме като едната глава споделя едно в понеделник, другата друго? ", попита той.  Наложи се по-късно ПП-ДБ-СС да отрекат, само че останаха въпросителни. Цветомир Петров сподели, че са подготвени за диалози с всички, само че ГЕРБ били деструктивни до в този момент. " Това, че хвърлят, че не ги желаеме не е правилно - от ден първи ги каним на диалози, те не пристигнаха ", опита да смекчи обстановката той. Най-важното било София да работи. 
Зографски също се оплака от неконструктивния звук на ГЕРБ и настоя, че те би трябвало да останат в съпротива.
 
" Превръщат София и софиянци в заложници, намерено споделиха, че работят и не се боят от нови избори. Ние сме подготвени за това и ще подобрим резултатите си, само че това не е положително за жителите " съобщи той. Според него софиянци са отредили на ГЕРБ трето място и хората били изтощени от тях.
" Те би трябвало да са съпротива, има други партии, с които се надяваме диалозите да продължат, в това число и с по-малките сътрудници ", ядосан бе представителят на " Спаси София ". Според него " едно общо ръководство би трябвало да почива на общата стратегия, която е обществена ".
 
Зографски обаче измъкна от концепцията за колаборация с ГЕРБ. Петров съобщи, че обединението им е в центъра и можели да работят с всички, " стига да има точни правила ". Зографски обаче натърти, че ГЕРБ сами се определили като съпротива, а и жителите им определили тази роля.  Преди това Георги Георгиев от ГЕРБ настоя, че СОС ще проработи при ясно, основано на ценностно болшинство, а не с плаващи такива. " Колегите би трябвало да се дефинират - леви ли са, десни ли са. Знаем за алената женитба, която бе осуетена с нарязването на паметника. Т.е. до предходната седмица са били леви, в случай че не престават да са постоянно с леви, ние няма по какъв начин да го подкрепим. Ако са десни да го заявят ", настоя той. 
 
" 60 дни след изборите не стигнаха на ПП-ДБ (Спаси София) да осъзнаят, че нямат болшинство в общинския съвет. Това научихме от срещата през днешния ден, проведена от Синя София и Вътрешна македонска революционна организация, на която участваха и представители на Политическа партия и Спаси София ", написа по-късно във фейсбук някогашният ръководител на СОС. Според него ПП-ДБ-СС нямат никакво съответно предложение за разблокиране на общинския съвет.
 
" Искат краткотраен ръководител, само че не знаят кой, желаят съдружно съглашение, само че не знаят с кого. Така София не може да се ръководи! Очаквахме да чуем оферти за решение, чухме още от същото до момента. А в случай че правиш едно и също, не можеш да очакваш друг резултат. 23 е по-малко от 31, уважаеми сътрудници. Всеки първокласник ще ви го каже. Първокласниците в политиката обаче са рисково нещо, тъй като доведоха до цялостен блокаж на ръководството на София. Създадоха политическа рецесия, каквато градът ни не помни и не престават да трансферират отговорността. Очакването ГЕРБ да позволи рецесията демонстрира единствено беззащитност и боязън ", написа още Георгиев и ги приозова за политическо водачество.
 
Според Има Такъв Народ ръководителят на СОС би трябвало да е млад и деятелен, Борис Бонев не бил подобаващ, тъй като не можело да се ръководи през фейсбук.  " Българска социалистическа партия за България " отхвърли да се включи и не изпрати свои представители. В публична позиция общинските съветници от групата на социалистите оповестиха по-рано, че срещата цели да приготви " сглобка " сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в Столичната община. От левицата подсетиха, че два пъти са се отзовавали на сходни срещи и са аргументирали предложенията си по значимите политики, както и главните цели за работата на СОС.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР