Повече от 800 спасени след екстремни наводнения в Гърция, превърнали селата в езера

...
Повече от 800 души са били спасени през последните два
Коментари Харесай

Повече от 800 души са били спасени през последните два дни от тежки наводнения в Гърция, съобщиха местни власти, след като екстремните валежи превърнаха улиците в смъртоносни реки, събориха сгради и мостове и оставиха цели села потопени.

Дъждовните бури удариха и съседни България и Турция, убивайки най-малко 14 души в трите страни, включително четирима в Гърция.

Гръцкият регион Тесалия, селскостопанският център на страната, беше най-силно засегнат от това, което правителственият говорител Павлос Маринакис нарече „най-голямото наводнение, което страната ни някога е преживявала“.

Пристанищният град Волос, околният планински район Пелион и градовете Кардица и Трикала бяха сред най-тежко засегнатите райони.

Пороят е продължил дни, но се очаква да отслабне от четвъртък следобед, според метеорологичната служба на Гърция. В момента се провеждат спасителни операции, за да се опитат да достигнат до онези, които са останали блокирани от наводненията, които надхвърлиха два метра (6,5 фута) в някои части на страната.

Видеоклипове, публикувани от гръцки новинарски издания и в социалните медии, показват жители на села близо до град Кардица, принудени да плуват на безопасно място, след като домовете им бяха наводнени. Други селяни бяха забелязани да се катерят по покривите си – единствената част от домовете им, която не е потопена във вода – за да повикат помощ.

Противопожарни екипи се виждат на срутен мост в село Кала Нера, в Централна Гърция, 7 септември 2023 г. Противопожарни екипи се виждат на срутен мост в село Кала Нера, в Централна Гърция, 7 септември 2023 г. Стамос Проусалис/Ройтерс

Пет села близо до Кардица са изцяло откъснати от наводнението и най-малко шестима души са в неизвестност, каза гръцкият министър за гражданска защита Василис Кикилиас пред репортери в четвъртък.

„Селата Проастио, Агия Триада, както и селата Паламас, Мегала Каливия и Калогриана са блокирани, водите са на голяма височина и се полагат свръхчовешки усилия за приближаване и освобождаване на жителите“, каза Кикилиас.

Кикилиас каза, че 885 души са били спасени през последните два дни, като каза, че темпът на усилията за евакуация е възпрепятстван от свирепостта на проливния дъжд.

„Искам да ви уверя, че няма средства, никакви действия и никакви усилия, които биха могли или могат да бъдат положени за по-бърза и по-безопасна евакуация на хората, които страдат от 48 часа, които не са били направени“, каза той.

Кикилиас добави, че спасителни екипи, включващи стотици служители, работят за евакуацията на блокираните от наводненията, като хеликоптерите са разположени, за да помогнат на тези, до които лодките не могат да достигнат.

Жители, блокирани в Лариса, спасени от надуваеми лодки, 6 септември 2023 г. Жители, блокирани в Лариса, спасени от надуваеми лодки, 6 септември 2023 г. Константинос Цакалидис/Блумбърг/Гети изображения

Правителственият говорител Маринакис каза пред репортери, че противопожарната служба е получила повече от 5000 обаждания за помощ. Гръцката армия помага в спасителните операции.

Полицията забрани на цивилни да шофират в няколко части на Тесалия, след като бяха забелязани наводнения, които помитаха автомобили от пътищата.

Маринакис каза, че регионът на Атика, където се намира столицата на страната Атина, е имал почти три пъти повече от средните годишни валежи за 12 часа.

Тежките наводнения идват само дни след двуседмичен смъртоносен горски пожар, който обхвана северната част на страната, убивайки най-малко 18 души.

Въпреки че е трудно да се припишат отделни събития на изменението на климата без научен анализ, учените са категорични, че климатичната криза засилва екстремното време.

Предишни репортажи от Брандън Милър, Робърт Шакелфорд, Луиз Маклафлин и Ханде Атай Алам от CNN.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР