Повече от 67% от асортимента в основните хранителни категории в

...
Повече от 67% от асортимента в основните хранителни категории в
Коментари Харесай

Близо 70% от стоките в 4 големи търговски вериги са български

Повече от 67% от асортимента в главните хранителни категории в комерсиалните вериги Billa, Kaufland, Lidl и T MARKET се състои от български артикули. Този дял е най-голям при месните артикули – 76%, следван от хляба със 73%, млечните артикули с 64% и плодове и зеленчуци с 57%. Това оповестява сдружението за съвременна търговия, в което те членуват.

През последната година четири от най-големите търговски вериги в България са изкупили повече от 111 хиляди тона плодове и зеленчуци от български производители. Сред тях са над 15 хиляди тона ябълки, съвсем 28 хиляди тона картофи, повече от 5 млн. броя листни зеленчуци, близо 27 хиляди тона дини и пъпеши и над 10 хиляди тона домати, сочат данните на организацията.

Всяка от четирите вериги работи с сред 120 и 200 локални производители и оказва помощ за развиването на техния бизнес. Български компании създават и съвсем 40% от продуктите под лични марки на ритейлърите.

Това демонстрират данните от анкета за работа с български производители за интервала 1 ноември 2018 година - 30 октомври 2019 година Участници в анкетата са членовете на Сдружението за съвременна търговия (СМТ) " Билла България ", " Кауфланд България ", " Лидл България " и " Максима България ". Тези четири компании са измежду най-големите ритейлъри у нас с общ пазарен дял от над 30% в бранша на търговията с бързооборотни артикули и имат повече от 360 магазина в цяла България.

Според специалисти от веригите, българските производители могат да работят сполучливо с огромните търговски компании, в случай че покриват няколко значими условия. Сред тях са да оферират артикули с непрекъснато високо качество и по интернационалните стандарти и да могат да доставят контрактуваните количества в период и с подобаваща опаковка. Покриването на тези критерии може да отвори и вратите към външни пазари, което са постигнали повече от 45 български компании. Благодарение на партньорството си с комерсиалните вериги те сполучливо осъществят продукцията си в чужбина.

76% от месните артикули в четири вериги са български

Данните от анкетата демонстрират, че повече от 67% от асортимента в главните хранителни категории се състои от български артикули. Те се доставят от сред 120 и 200 български производители, с които работи всяка от четирите компании. Основни хранителни категории, обхванати от анкетата са " Месо и месни артикули ", " Хляб и хлебни произведения ", " Плодове и зеленчуци " и " Мляко и млечни артикули ".

Според резултатите 76% от стоките в категория " Месо и месни артикули " в четирите вериги са създадени в България. В категория " Хляб и хлебни артикули " 73% от асортимента е доставян от родни хлебопроизводители. Те оферират освен разнообразни типове самун, само че и заготовки за печене на хлебни произведения на място в магазините.

Много огромен е делът на българските артикули и в категория " Млечни артикули " – 64%.

Данните от анкетата демонстрират, че 57% от плодовете и зеленчуците в тези вериги са отгледани в България.

Веригите са купили над 111 хиляди т български плодове и зеленчуци

През последната година тези четири вериги са изкупили повече от 111 хиляди тона плодове и зеленчуци от български производители. Сред тях са над 15 хиляди тона ябълки, съвсем 28 хиляди тона картофи, повече от 5 млн. броя листни зеленчуци, близо 27 хиляди тона дини и пъпеши и над 10 хиляди тона домати.

Всяка верига работи с сред 120 и 200 български снабдители на храни

Анкетата на Сдружението за съвременна търговия демонстрира, че всяка от четирите вериги работи с сред 120 и 200 български производители, които им доставят хранителни артикули от личните си марки и създават артикули за марките на ритейлърите.

Почти 40% от личните марки на веригите се създават в България

Резултатите от анкетата демонстрират, че 38% от продуктите от личните марки на участниците в четирите съществени хранителни категории се създават в България. Най-голям дял е в категорията " Месо и месни артикули " – 63.5%, а при " Хляб и хлебни произведения " цифрата е 56%.

Повече от 45 български компании изнасят продуктите си в чужбина през комерсиалните вериги

През последната година над 45 български компании развиха бизнеса си и излязоха на интернационалните пазари, с помощта на партньорството си с комерсиалните вериги, оповестяват самите те. Това стана допустимо посредством производството на лични марки на ритейлърите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР