Повече от 500 цивилни не могат да бъдат евакуирани от

...
Повече от 500 цивилни не могат да бъдат евакуирани от
Коментари Харесай

Историята се повтаря: Над 500 цивилни блокирани в завод в Северодонецк

Повече от 500 цивилни не могат да бъдат евакуирани от индустриалния цех “Азот” в Северодонецк, защото артилерийският обстрел не стопира, съобщи в изявление за CNN губернатора на Луганска област Сергей Хайдай.

По думите му на територията на завода се намират 568 души, измежду които 38 деца. “Невъзможно е да се излезе. Физически е допустимо, само че е извънредно рисково, тъй като сраженията и обстрелът просто не стопират. Ако някой реши да излезе, шансът да бъде погубен е 99 процента”, сподели Хайдай.

Властите се пробваха да убедят цивилните, които се крият в “Азот” да се изтеглят през предишния месец, преди главните мостове, по които се излиза от Северодонецк, да бъдат унищожени. Много от хората обаче са решили, че е по-безопасно да останат в завода. “Не желаеха да се изтеглят. По някаква причина смятаха, че там е по-сигурно. Последният ни апел за евакуация беше ден преди да бъде опустошен първия мост. Заместникът ми приказва с тях, само че, за злощастие, те не желаеха да излязат”, описа Хайдай.

Лекарствата и храната са на привършване

Цивилните, които се укриват в завода “Азот” към момента разполагат с хранителни артикули, само че повече от две седмици не са получавали нови хранителни запаси. Това сподели пред CNN ръководителят на военната администрация в Северодонецк Роман Власенк. Според него множеството хора, които са потърсили леговище в завода са работели там. “Те се укриват там през цялото време. В завода има същински бомбоубежища”, сподели той. Според Савиано Абреу от Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси обстановката в бункерите под завода става все по-притеснителна. “Липсата на вода и хигиенични материали е сериозен проблем. Това доста ни тревожи, тъй като тези хора не могат да устоят дълго без вода”, сподели той.

Неуспешни опити за филантропичен кулоар

На 15 юни съветските военни оповестиха отварянето на филантропичен кулоар за укриващите се в “Азот”. Той трябваше да води цивилните в следения от управляващите на самопровъзгласилата се Луганска национална република град Сватово. Още на първия ден Русия упрекна украинските управляващи, че попречват евакуацията. " В момента не е допустима всеобща евакуация, само че в паузите сред обстрелите организираме по този начин наречената " тиха " евакуация. И трите моста на река Северски Донец са разрушени, само че има способи да се свърже градът с следената територия ", съобщи по-рано ръководителят на гражданската администрация на град Северодонецк Олександър Стрюк.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР