Повече от 500 студенти от Монголия са завършили висше образование

...
Повече от 500 студенти от Монголия са завършили висше образование
Коментари Харесай

Цоков към посланика на Монголия: Над 500 монголски студенти са обучени в България

Повече от 500 студенти от Монголия са приключили висше обучение в България. Първите от тях са пристигнали тук още през 1957 година Оттогава до ден сегашен възпитаниците на български висши учебни заведения работят в разнообразни сфери в Монголия и способстват за развиването на страната. Това стана ясно по време на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Монголия в България госпожа Лхагвасурен Саянаа. Това оповестиха от пресцентъра на МОН. 

В момента повече от 20 студенти от Монголия се образоват в български висши учебни заведения като Тракийския университет в Стара Загора, Аграрния университет в Пловдив, Американския университет в Благоевград, Софийския университет " Св. Климент Охридски " и Техническия университет в София.

Посланик Саянаа заяви, че в Монголия е призната специфична стратегия за развиване на човешките запаси. В нейните рамки се избира по един студент от всеки от 330-те административни региона на страната и от 9-те общини в столицата Улан Батор, който се изпраща да учи висше обучение в влиятелен университет в чужбина. Условието е да се образова по предпочитана за Монголия компетентност, а разноските се заплащат от държавното управление. Монголското министерство на образованието има предпочитание в тази стратегия да бъдат включени български висши учебни заведения, сподели дипломат Саянаа.

Тя помоли за подпомагане от страна на МОН за рекомендации на университети, които оферират такива предпочитани специалности. Тя към този момент се е срещнала по този въпрос с управлението на Тракийския университет в Стара Загора, където има опция за образование на студенти по ветеринарна медицина.

Проф. Цоков увери, че МОН ще спомага за даване на информация и реализиране на връзки с висши учебни заведения, предлагащи предпочитаните за Монголия специалности. Ще се търсят университети с огромен опит в съответното професионално направление, в това число и в образованието на чужденци, уточни проф. Цоков. Той даде за образец някои от висшите учебни заведения с обичаи в подготовка на фрагменти и проучвания в региона на аграрните науки и аграрната индустрия.

" За нас е доста значимо да развием връзките ни освен при обмена на студенти, само че и на откриватели и положителни практики ", сподели още проф. Цоков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР