Повече от 45 музеи и галерии в цялата страна се

...
Повече от 45 музеи и галерии в цялата страна се
Коментари Харесай

Музеи и галерии в цялата страна се включват в инициативата Европейска нощ на музеите

Повече от 45 музеи и галерии в цялата страна се включват през днешния ден в самодейността "Европейска нощ на музеите ". Публиката ще може да прегледа с вход свободен изложения, ателиета, прожекции и многочислени артистични прояви. Организатор е Френският институт у нас в партньорство с Министерството на културата и Столичната община.

По мотив самодейността Френския институт ще показа документалния филм "Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи ", сниман през нощта, когато залите на музея са празни. Прожекцията ще от 19:00 довечера в зала "Славейков " на Френския институт.

По време на "Нощта на музеите " искащите ще могат да се срещнат с Micro-folie - френски цифров музей, който сега е конфигуриран в една от залите на Музея на София, а мотивът е председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз.

Лятно кино, добавена действителност и концерт ще има в "Нощта на музеите " в Националния военноисторически музей.

Чрез особено приложение посетителите ще видят по какъв начин картини оживяват и ще видят по какъв начин биха изглеждали с противогаз или каска от Първата международна война.

За положителното въодушевление ще се погрижи представителният духов оркестър на Националната гвардейска част.

В лятното кино под намерено небе ще бъде прожектиран игралният филм "Врагове " по сюжет и постановка на Светослав Овчаров.

Регионалният исторически музей В Пазарджик ще покаже Равногорското богатство в "Нощта на музеите " - по този начин за поредна година районният исторически музей в Пазарджик ще се включи в интернационалния културен конгрес "Европейска нощ на музеите ".

Освен непрекъснатите експозиции, посетителите ще могат да видят изложбата от Велико Търново "Епохата на Фердинанд ", както и изложбата "Батак 1876-та, Хроника на една безсмъртна пролет ".

Само за "Европейската нощ " на ще бъде експонирано тракийското съкровището на Равногор. То се състои от 9 елементи - сребърни приложения с позлата за конска екипировка.

Любопитното е, че съкровището е намерено инцидентно, през 1986 година, когато при разораването на картофена равнища локални хора се натъкнали на тракийска гробница. Според експертите откритите приложения датират от II-I век преди Христа.

Музеят ще приема гости от 18:00 до 24:00 часа, като входът е безвъзмезден.

Една от сабите на Христо Ботев ще бъде изложена през днешния ден в Регионалния исторически музей в Хасково. Посетителите му ще могат да прегледат и галерия от 17 пана, отдадена на живота и делото на поета-революционер.

Изложбата е предоставена от Национален музей "Христо Ботев " в Калофер, а сабята - от Регионалния исторически музей - Враца.

Временната експозиция, отдадена на Христо Ботев, е подредена във връзка 18 май - Международният ден на музеите.

Тя ще бъде открита довечера в 18:30 часа, като с нея музеят в Хасково ще се включи в "Европейската нощ на музеите ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР