Повече от 350 слона са загинали в северна Ботсвана при

...
Повече от 350 слона са загинали в северна Ботсвана при
Коментари Харесай

Стотици слонове умират мистериозно в Ботсвана

Повече от 350 слона са починали в северна Ботсвана при тайнствен всеобщ мор, разказан от учените като „ природозащитна злополука “. В началото на май в делтата на Окаванго бе обявено за голям брой смъртни случаи от слонове, като към края на месеца са починали 169 индивида. До средата на юни броят им се е удвоил, като 70% от смъртните случаи са струпани към дребни водоизточници, написа The Guardian.
„ Това е всеобщо измиране на равнище, което не е следено от доста дълго време насам. “, сподели доктор Найл Маккан, шеф по опазването на народен парк „ Rescue “ във Англия. Правителството на Ботсвана към момента не е тествало проби, тъй че няма информация какво предизвиква гибелта на едрите животни или дали това би могло да съставляват риск за човешкото здраве. Двете съществени благоприятни условия са отравяне или незнаен патоген. Антраксът - в началото считан за най-вероятната причина - е изключен.
Местни очевидци настояват, че някои слонове са били видени да се разхождат в кръг, което е индикация за неврологично увреждане. „ Ако погледнете труповете, някои от тях са паднали напряко по лице, което демонстрира, че слоновете са умрели доста бързо. Други са издъхнали по-бавно, тъй че е доста мъчно да се каже какъв е този токсин “, сподели Маккан. Умират слонове от всички възрасти и от двата пола. Забелязани са и няколко слаби и изморени животни, което допуска, че ще умрат през идващите седмици. Истинският брой на смъртните случаи евентуално ще бъде още по-голям, тъй като труповете могат да бъдат мъчно забележими и в непроходими места, споделят природозащитниците.
Отравянето с цианид - постоянно употребявано от бракониери в Зимбабве - остава като догадка, само че лешоядите, които се хранят от слонските трупове, не умират. Наистина, лешоядите са по-малко, само че не показвали признаци на абнормално държание. " Няма казус, който да удостовери, че това е някакъв естествен феномен. Без уместно тестване, в никакъв случай няма да знаем какво се случва, а държавното управление не бърза с пробите до упълномощените лаборатории ", споделя Маккан. Covid-19 е упоменат като допустима причина от някои откриватели, само че се счита за малко евентуална.
В делтата има към 15 000 слона, което съставлява 10% от общия брой за страната. Еко туризмът съставлява 10-12% от Брутният вътрешен продукт на Ботсвана, на второ място след диамантите. Според Маккан слоновете са живите " диаманти ", които се скитат към делтата на Окаванго и страната не може да опази един от най-ценните си запаси. Останките на слоновете не са отстранени, а природозащитниците приканват управляващите да опазят труповете, с цел да не ги вземат бракониери.
Липсват известия за гибелта на слонове в прилежащи страни.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР