Повече от 347 хиляди души имат повод да почерпят за

...
Повече от 347 хиляди души имат повод да почерпят за
Коментари Харесай

В Павликенско пресъздават ритуала Иванови влачуги

Повече от 347 хиляди души имат мотив да почерпят за имения си ден през днешния ден. А в павликенското село Караисен пресъздадоха неповторимия бит " Иванови влачуги ".

Още в ранни зори към селската чешма се насочи пъстро шествие от самодейци, които назоваха за здраве и благодат. По традиция към чешмата се влачат да бъдат окъпани именици, младоженци, моми и ергени. 

" Нарича се " Иванови влачуги ", тъй като хората се влачат на Ивановден и оттова идват " влачуги ", защото на Ивановден водата е със засилени репродуктивни качества и със здравни качества ", изясни музеологът и историк Диана Митева. 

Които не желаят да бъдат изкъпани, те се изплащат, дават бакшиш в интерес на влачугарите и с този бакшиш те си вършат пиршество.

" Иванови го знаем - от Ивановден, а влачуги, тъй като тогава хващаме младоженците, ивановците, влачат се до чешмата, това се прави за положително, да бъдат здрави, мощни и когато пристигна лятото - да работят по нивите ", съобщи кметът на Караисен - Стефан Николов.

След като се изкъпят, всички се хващат и на огромно хоро.

" Така се събират, поканени са съседи младоженци. Влачат се тези, които не желаят непринудено и не желаят да се откупват, а младоженците идват с готовност ", добави самодейката Даниел Пачева.

Празникът почете и именникът Иван Звездев, чиито корени са от Павликенско. Той също беше окъпан на чешмата. Обеща да се откупи с вкусна манджа. 

Сармите с кълцано месо и праз, сурово направени, поднесени с локалната гъмза, вършат празника магически.

С вековния бит, без аналог у нас, читалището кандидатства за системата " Живи човешки съкровища ".

" Община Павликени поддържа такива обичайни традиции през годината, изключително " Иванови влачуги ". Поздравявам уредниците от читалище " Добра вяра ", че направиха постъпление този празник да влезе в листата на ЮНЕСКО ", разяснява кмет на Павликени - инж. Емануил Манолов.

Заради своята уникалност и достоверност, обичаят " Иванови влачуги " има седем златни медала от събора на националното творчество в Копривщица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР