Повече от 30 000 птици от над 100 вида наблюдаваха

...
Повече от 30 000 птици от над 100 вида наблюдаваха
Коментари Харесай

Повече от 30 000 птици от над 100 вида наблюдаваха в България участниците в Европейските дни на птиците

Повече от 30 000 птици от над 100 типа следиха в България участниците в Европейските дни на птиците, кото се състояха в миналия уикенд. Това оповестяват от Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/, което е координатор на събитието.

В самодейността са се присъединили близо 500 души, които са посетили събитията, проведени от Българско дружество за защита на птиците в София, Варна, Бургас, Хасково, Гоце Делчев и Свищов.

Повече от 23 000 души са следили миграцията на птиците в 36 страни в Европа и Централна Азия в границите на тазгодишните Европейски дни на птиците, които се организираха за 27 следващ път. В проведените над 1700 събития са били следени съвсем 6 милиона птици, отправящи се към местата за зимуване на юг.

Трите най-често следени типове птици по време на събитията в България са елементарният скорец, елементарният мишелов и зеленоглавата патица. От редките и застрашени типове са били къдроглави пеликани, белооки потапници, кафявоглави потапници, тръноопашата потапница, царски орли, огромни и дребни кресливи орли, степни орли, морски орли, орли риболовци, както и алена поканвам, степен блатар, червеноноги ветрушки, розови фламинги, червеногуши бъбрици и други Най-много типове птици обичайно са били открити в региона на Бургаските езера, по Северното Черноморие, Софийското поле и по река Дунав.

Трите най-многобройни типа птици, следени по време на събитието във всички страни-участници, са били белобузата гъска, елементарният скорец и елементарната чинка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР