Повече от 25 дни китайският външен министър Цин Ган не

...
Повече от 25 дни китайският външен министър Цин Ган не
Коментари Харесай

Как китайският външен министър сякаш се изпари

Повече от 25 дни китайският външен министър Цин Ган не се е появявал в общественото пространство. Последните му дипломатически задължения са били на 25 юни. През декември, когато беше на 56 години, той стана един от най-младите външни министри на Китай. Тогава бе считан за един от най-доверените хора на Си Дзинпин. Изчезването му повдига някои комплицирани въпроси за Пекин - и във външно, и във вътрешно отношение.

ПекиннекоментираизчезванетонаЦин

Отсъствието на Цин беше коментирано публично за първи път през предходната седмица, когато от Външното министерство оповестиха, че няма да участва на среща на външните министри на Асоциация на страните от Югоизточна Азия по здравословни аргументи. На негово място беше изпратен различен посланик.

Китайското външно министерство обаче получава от ден на ден запитвания по кое време Цин ще се върне на поста си. Говорител на ведомството сподели в понеделник, че " няма информация ”, която да даде, както и че " дипломатическите действия на Китай не престават както до момента ".

Китайският дипломат в Съединени американски щати Сие Фън беше запитан тази седмица дали Хенри Кисинджър, който посети Пекин, се е срещнал с Цин. Отговорът на Фън не внесе повече изясненост: " Ще би трябвало да изчакаме и да забележим ", сподели той, без да изяснява какво има поради.

100-годишният Кисинджър на среща със Си Дзинпин в Пекин.Снимка: China Daily/REUTERS

Цин Ган изчезва в доста значим миг за Китай

В Китай не е нещо извънредно обществени фигури да изчезват за известно време и след това да се появяват още веднъж без пояснение. Дори Си Дзинпин не се беше появявал към две седмици през 2012 година. Ситуацията с Цин обаче е необичайна заради значимата му позиция и съответния миг, в който това се случва, разясняват анализатори.

" В ролята си на външен министър той би трябвало да се появява постоянно на интернационалната сцена, изключително в миг, когато дипломатическият календар на Китай е претъпкан ", изяснява пред Дъждовни води Ден Юуън, някогашен редактор на вестника на Китайската комунистическа партия, който сега живее в Съединени американски щати.

Китай е в развой на възобновяване на стопанската система след Ковид-19, който се движи с по-бавни темпове от предстоящото. Така и вложенията във втората най-голяма стопанска система в света сега се притеглят по-трудно. Независимият академик и политически анализатор У Чен разяснява пред Дъждовни води, че предвид на събитията, изгубването на подобен почитан общественик като външния министър сочи към " неуспех в дипломацията ", който може да докара и до неодобрение към държавното управление в самия Китай.

Изчезването на една от най-важните фигури в китайските политически кръгове несъмнено не остава неусетно и отвън страната. Среща на Цин с топ дипломатът на Европейски Съюз Жозеп Борел беше анулирана единствено два дни преди уговорената дата. Цин пропусна и срещите с американски представители. На въпрос дали Цин ще участва на плануваните за идващия месец срещи на БРИКС в ЮАР, както и визити в Нигерия, Кения и Турция, представителят на външното министерство Мао сподели, че " няма повече какво да добави ".

Цин е обект на следствие?

Мистерията с изгубването на Цин провокира разпалени полемики измежду дипломати, политически анализатори и даже обществото в Китай. В китайския еквивалент на Twitter - Weibo, консуматори популяризират десетки клипове на представителя на външното министерство, който дава отговор уклончиво на въпросите за Цин. " Нещо сигурно не е наред ", разяснява един консуматор. " Вероятно го проверяват ", прибавя различен.

Цин Ган на среща с немската външна министърка Аналена Бербок в Берлин.Снимка: Thomas Trutschel/photothek/picture alliance

Китайски анализатори, които не живеят в страната, също спекулират, че е допустимо проблемите на Цин да са свързани с хипотетична спекулация с телевизионна водеща. За тази доктрина обаче няма доказателства и евентуално тя ще си остане единствено нечиста сделка, изяснява журналистът Ден пред Дъждовни води.

" Непредвидимите "  властивПекин

Според мнозина дали Цин ще се появи непокътнат вече няма значение. Случаят с изгубването му обрисува ясно проблемите, с които Китай се бори сега.

Политическият коментатор У Чен споделя пред Дъждовни води, че неочакваното изгубване на Цин е " доста притеснително ", тъй като сочи, че Пекин може би се приближава от ден на ден до форма на автокрация, която е " непредвидима и мистична ".

Когато Си Дзинпин стартира невиждания си трети мандат като президент на Китай, той се заобиколи с лоялни хора от вътрешния му политически кръг. Сред тях беше и Цин, който бе назначен за външен министър след по-малко от две години като дипломат на Китай в Съединени американски щати. Пекин се надяваше, че той ще изиграе основна роля в " стабилизирането на връзките с Вашингтон ", изяснява У Чен.

Тези упования обаче останаха неизпълнени, когато засичането на китайски шпионски балон над Съединени американски щати утежни връзките сред двете страни. Проблемите с производството на чипове единствено в допълнение изостриха връзките. Според У Чен това може да е една от аргументите за " трагичната "  ситуация, в която се намира Цин. Според Ден Юуън пък, в случай че Цин не се появи до края на месеца, то може " умерено да се счита, че политическата му кариера е завършила. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР