Стотици мексикански културни артефакти бяха задържани и върнати в Мексико от US CBP

...
Повече от 200 мексикански артефакта, конфискувани от американски митнически агенти,
Коментари Харесай

Повече от 200 мексикански артефакта, конфискувани от американски митнически агенти, някои датиращи от 900 г. пр. н. е., бяха върнати на правителството на Мексико.

Офицери от митническата и гранична защита на САЩ и специални агенти за разследване на вътрешната сигурност проведоха церемония по репатриране на 281 части от мексикански артефакти в Мемфис в сряда.

„От името на митническата и гранична служба на САЩ, за мен е чест да върна тези безценни национални съкровища на правителството и гражданите на Мексико“, каза Майкъл Нейперт, директор на пристанището в района на Мемфис.

 Мексикански културни артефакти, репатрирани на правителството на Мексико. class= Мексикански културни артефакти, репатрирани на правителството на Мексико. Митници и гранична защита на САЩ

Артефактите пристигнаха от Мексико в девет пратки между 2016 г. и 2021 г., на път за адреси в Калифорния, Южна Каролина и Флорида, според съобщение за новини от митнически служители в Мемфис.

Някои от предметите бяха олмекски фигури, шлифовъчни камъни, глинени и каменни наушници и амулет на човешка глава. „Полицаите заподозряха, че продуктите са културни артефакти и ги задържаха“, се казва в съобщението.

Агентите на митниците и вътрешната сигурност си партнираха със своите колеги в Мексико, за да идентифицират предметите като исторически артефакти.

Седем пратки са репатрирани. „Все още обработваме последните две пратки“, каза пресаташето на Митниците и граничната служба Стивън Сап пред CNN.

 Купи и други мексикански културни артефакти, репатрирани на правителството на Мексико. class= Купи и други мексикански културни артефакти, репатрирани на правителството на Мексико. Митници и гранична защита на САЩ

Съществуват двустранни споразумения за защита на международното културно изкуство и собственост, които пряко забраняват вноса на археологически и етноложки произведения без подходяща документация.

„Митниците и граничната служба ще продължат да използват нашите гранични власти за идентифициране, спасяване и връщане на скъпоценни антики, пренасяни контрабандно от онези, които печелят от кражбата на историческа и културна собственост на друга държава“, каза Нейперт.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР