Повече от 20 000 души са загинали при земетресението в

...
Повече от 20 000 души са загинали при земетресението в
Коментари Харесай

Броят на загиналите надхвърли 20 000 души в Турция и Сирия

Повече от 20 000 души са починали при земетресението в Турция и Сирия, съобщи „ Гардиън “, базирайки се на последната оповестена информация от Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД).

АФАД съобщи, че броят на починалите в Турция към този момент е 17 134 души.

Това би означавало нарастване по отношение на общия брой, разгласен от турския президент Реджеп Тайип Ердоган през днешния ден следобяд, който възлизаше на 16 546 души.

Държавните медии в Сирия оповестиха, че броят на починалите в следените от държавното управление региони е повишен от 1262 на 1347 души.

По-рано групата за гражданска отбрана " Белите каски " заяви, че в следените от бунтовниците региони в северозападната част на страната са починали 1 930 души. Така общият брой на починалите доближи 20 411 души.

Експертите обявиха, че се чака броят на жертвите да продължи да нараства през идващите дни.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани Съвета за сигурност да позволи откриването на нови трансгранични пунктове за филантропична помощ сред Турция и Сирия, с цел да се достави помощта на Организация на обединените нации за жертвите на земетресението.

Около 4 млн. души, живеещи в следените от бунтовниците региони в Северозападна Сирия, разчитат на филантропична помощ, превозена през единствения пропускателен пункт Баб ал-Хава в границите на трансгранична интервенция за оказване на помощ, позволена от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации преди съвсем 10 години.

" Това е моментът на единение, не е миг за политизиране или делене, само че е явно, че се нуждаем от масирана поддръжка ", съобщи Гутериш пред кореспонденти.

" Разбира се, ще бъда доста благополучен, в случай че Съветът за сигурност успее да реализира консенсус, с цел да позволи потреблението на повече пропускателни пунктове, защото би трябвало да увеличим и потенциала си за осъществяване на интервенции по напречната линия в Идлиб от Дамаск. "

През 2014 година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации позволи четири трансгранични пункта за оказване на помощ на турско-сирийската граница, само че до 2020 година техният брой понижа до единствено един заради опълчването на Дамаск и Москва, които го преглеждат като нарушаване на суверенитета на Сирия. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР