Повече от 2 тона естествен уран, обявен за изчезнал от

...
Повече от 2 тона естествен уран, обявен за изчезнал от
Коментари Харесай

Откриха изчезналият в Либия уран

Повече от 2 тона натурален уран, разгласен за липсващ от нуклеарния контрол на Организация на обединените нации в разкъсваната от войната Либия, са открити, съобщи военачалник от източната част на страната.

Генерал Халед ал-Махджуб, пълководец на информационното поделение на мощния на деня източен водач Халифа Хафтар, съобщи на страницата си във Фейсбук, че контейнерите с уран са били открити " едвам на 5 километра " от мястото, където са били складирани в региона на Сабха в Южна Либия, заяви Агенция Франс Прес.

По-рано през днешния ден Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че 2,5 тона от материала са изчезнали от либийски обект и " могат да съставляват радиологичен риск ", съгласно конфиденциален отчет, забелязан от Агенция Франс Прес.

Смята се, че концентратът от уранова руда излъчва ниски равнища на радиоактивност.

Махджуб разгласява видеоклип, на който се вижда по какъв начин мъж в предпазен костюм брои 18 сини контейнера, което е общото количество, съхранявано на обекта.

" Ситуацията е под надзор. МААЕ е осведомена ", съобщи Махджуб пред Агенция Франс Прес.

Той допусна, че контейнерите са били откраднати, а по-късно изоставени от " чадска секта, която е считала, че това са оръжия или муниции ".

По-рано беше известно, че бойци от прилежащ Чад имат бази в Южна Либия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР