Повече от 1900 атлети от цял свят ще застанат на

...
Повече от 1900 атлети от цял свят ще застанат на
Коментари Харесай

Близо 2000 атлети застават на старт в тазгодишния Маратон на София

Повече от 1900 спортисти от целия свят ще застанат на старта на трите спортни дистанции на Софийския маратон, който тази година ще се организира на 8 октомври (неделя), обявиха уредниците по време на обичайна конференция преди едно от най-масовите събития в спортния календар на столицата.

Още над 1500 други бегачи се чака да се включат в съпровождащото събитието " Фън Рън " тичане, което ще бъде на пет километра и е отворено за безусловно всички искащи да се включат в него. Така общият брой на хората, които ще тичат по трасето на Софийския маратон се чака да бъде към 3500 души.

" Повече от 1900 души са регистрирани на трите дистанции - 10, 21 и 42 километра. Онлайн регистрацията към този момент затвори, само че на 5 октомври отваря автобус офисът, който тази година ще бъде на ново място - в градинката пред Народния спектакъл " Иван Вазов ". Там бегачите, които до момента не са се записали, ще могат да се записват на място ", съобщи Даниел Дуков, който е състезателен шеф на Маратона на София.

" И тази година резервираме традицията медалите да бъдат със силуета на някое от емблематичните здания на София. Тази година сме избрали да бъде Народното събрание. Този орден ще остане за спомен на всички участници, които с всяка година се усилват. Заради документа, който има нашият маратон, той става все по-популярна дестинация за рънинг туристите. Освен медала, участниците ще получат и обичайните тениски на маратона. За момента сме получили поръчки от участници от повече от 45 страни. Има някои много екзотични като Тайланд, Колумбия и Малави ", добави Дуков.



Спортният шеф на Маратона на София разкри още, че наградният фонд на надпреварата тази година е над 65 000 лв., като са планувани и награди от по 1000 евро за върхове на трасето в маратонската отдалеченост. Настоящото върхово достижения при мъжете е 2:13.03 часа, а при дамите 02:28.38 часа. Четири дами и девет мъже ще се борят за подобряването на тези върхове, като ще има спортисти от Етиопия, Кения, Франция и Мароко.

В деня на Софийския маратон ще бъдат затворени улиците, по които ще премине надпреварата.

Първи, тъкмо в 9:30 часа ще потеглят „ класическите “ маратонци на 42,195 километра . В 9:45 часа е стартът на полумаратона на 21 километра, а в 10:00 часа потеглят бегачите на 10 километра. В 10.15 часа е всеобщият старт на 5 километра, а незабавно по-късно ще потеглят и бегачи с трансплантирани органи. Контролното време на маратона е 5 часа и 30 минути.

За първи път към Софийския маратон ще има и подгряващо съревнование. То ще бъде седмица по-рано - на 1 октомври (неделя) и ще се организира в региона на постройката на НДК. За него към този момент има записани над 300 души от 10 европейски страни. Ще има бягания на 2,5 и 5 километра, както и щафети на 10 и на 20 километра.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР