Повече от 15 години, от момента на приватизация, Лукойл не

...
Повече от 15 години, от момента на приватизация, Лукойл не
Коментари Харесай

Гечев изплю камъчето за Лукойл. Какво обаче става с цената на тока?

" Повече от 15 години, от момента на приватизация, " Лукойл " не са платили и стотинка налог облага. Няма по какъв начин да приемем, че тяхната рафинерия в България е единствената губеща в света. Трябва да си заплащат налозите в България ", съобщи пред НоваНюз Това депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

Мнението му е, че електроразпределителните сдружения натрупат софтуерни загуби при транспорт на ток на свободния пазар. " Ако променим закона, тъй че да могат да купуват ток от контролирания пазар, цената на тока ще падне с 15%. Има разновидности за решение на казуса с цените, което ще докара до по-ранното повдигане на мораториума ", акцентира Гечев. И добави, че с общи старания може да се осъществя планът за АЕЦ " Белене ".

По думите му при мораториума върху цените " подхлъзването " се е състояло в периода му - от 1 януари 2021 година, което е безусловно недопустимо, защото използването на документи със задна дата е недолюбвано. " Няма по какъв начин да въведете мораториума при разнообразни енергийни източници и друга динамичност на цените. Това не е допустима пазарна мярка, а по-скоро краткотрайна и би трябвало да бъде вдигнат по-бързо ", показа той.

Затова и съгласно него е било належащо да се промени срокът и да се посочи времетраенето му - три месеца, до 31 март. " България е една страните с най-ниски цени за електричество за семействата. За компаниите пирамидата е противоположна ", разясни Гечев.

Той сподели още, че страната е длъжна да даде обезщетения на енергоразпределителните сдружения, тъй като те ще претърпят загуби. " Компенсациите са 110 лева, само че бизнесът споделя, че са незадоволителни. Трябва да се обмисли и понижаване на Данък добавена стойност върху тока по европейски образец ", уточни депутатът.

Относно зелената договорка той счита, че нуклеарната енергетика и природният газ би трябвало да бъдат включени в зеления пакет. " Българска социалистическа партия упорства за необлагаем най-малко и ще държим на това в идващия бюджет ", приключи Румен Гечев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР