Повече от 100 ранени при жестоки безредици в Тел Авив с участието на еритрейски граждани

...
Десетки хора бяха ранени в Тел Авив в събота, когато
Коментари Харесай

Десетки хора бяха ранени в Тел Авив в събота, когато стотици поддръжници и противници на еритрейското правителство се сблъскаха помежду си и с израелската полиция, съобщиха властите в Израел.

Израелската спешна служба Маген Давид Адом (MDA) съобщи, че повече от 114 души са били лекувани за наранявания, включително десетки полицаи. Осем от нараняванията са сериозни, се казва в изявление на MDA.

По-късно израелската полиция съобщи, че 49 служители са били ранени и 39 души са арестувани. Полицаите, които се чувствали застрашени, стреляли с бойни патрони, докато се измъквали от тълпата, казаха те. Засега не е ясно дали някои от нараняванията през деня са от полицейската стрелба.

Видеозаписи в социалните медии показват сблъсъци на привърженици на еритрейското правителство с антиправителствени протестиращи.

Еритрейците съставляват мнозинството от африканците, търсещи убежище в Израел.

Израелската полиция изстреля шокови гранати в опит да разпръсне тълпата, докато някои протестиращи хвърляха камъни по полицията и запалиха кофи за боклук.

Израелската полиция се намеси в сблъсъците в Тел Авив. Израелската полиция се намеси в сблъсъците в Тел Авив. Мустафа Алхаруф/Анадолска агенция/Гети изображения

„Големи сили на израелската полиция и граничната полиция бяха подготвени за планирания протест... и бяха определени място и време за протеста“, се казва в изявление на полицията в Тел Авив.

„Въпреки това протестиращите пристигнаха много рано и започнаха да нарушават обществения ред... някои от нарушителите на закона участваха в жестоко насилие и вандализъм по улиците на града.“

„По време на тези трудни събития полицаи, които почувстваха непосредствена заплаха за живота си, откриха жив огън, докато се измъкваха от приближаващата тълпа.“

„В момента полицията е възстановила реда в южната част на Тел Авив и големи полицейски сили се подготвят за нови арести и осигуряват безопасността и спокойствието на обществеността в южната част на Тел Авив.“

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху беше информиран за безредиците в събота и „инструктира редът да бъде възстановен“, според изявление, издадено от неговата служба.

„След тежките безредици в Тел Авив, министър-председателят Бенямин Нетаняху реши да свика специален министерски екип, който да проучи мерките, които трябва да бъдат предприети срещу незаконните проникнали лица, участвали в безредиците, включително стъпки към депортиране“, се казва в изявлението.

Министерският екип ще се събере утре в кабинета на министър-председателя в Йерусалим, се добавя в изявлението.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР