Потвърдените нови случаи на пациенти с индийския вариант са колеги

...
Потвърдените нови случаи на пациенти с индийския вариант са колеги
Коментари Харесай

Новозаразените с индийския вариант на COVID-19 у нас работят в столичния градски транспорт

Потвърдените нови случаи на пациенти с индийския вид са сътрудници – работят в Столичен електротранспорт, съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания доцент Ива Христова. Тя посочи, че не се знае на какви позиции са работели и се търсят контактните им лица.
Чужденец е първият пациент у нас с Бета разновидността на COVID-19, приближаващ от ЮАР, добави шефът на НЦЗПБ и разясни, че той е краткотрайно пребиваващ у нас.
По думите ѝ симптоматиката му е лека, сега се намира под карантина. Тя изясни, че през последната седмица в НЦЗПБ са били секвенирани 200 проби, като при 190 е потвърден английският вид на болестта.
„ В проби, изпратени от „ Пирогов “ се потвърдиха седем варианта, принадлежащи към Делта разновидността на COVID-19, индийският ковид, и един към Бета разновидността, т.е. южноафриканският. Това са проби, изпратени в интервала 6-14 юни “, изясни проф. Христова.
Според нея следва да се открият още инфектирани с Делта разновидността.
Не се знае дали лицата са пътували в чужбина, търсят се и контактните. Само един от пациентите, регистрирани с Делта разновидността у нас, е приет в болница – за него се грижат медиците от „ Пирогов “, той е с двустранна пневмония, сатурация 80 и потребност от О2, само че се усъвършенства.
Останалите 6 са с леки признаци и са на домашно лекуване.
„ Четири от пробите са във възрастовата група 30-40, четири са на лица от възрастовата група 40-50. Шест от осемте са на мъже и две са на дами “, сподели шефът на НЦЗПБ и добави, че следва да се обясни има ли връзка сред пациентите с новите разновидности на болестта.
Тя беше безапелационна, че имунизациите пазят против новите разновидности и прикани хората да не подценяват заплахата от тях, тъй като се популяризират доста по бързо от познатите досега у нас вариации.
„ Секванираме най-вече проби на пациенти, които са с тежка симптоматика, завръщат се от чужбина и са позитивни, наново преболедували, имунизирани “.
Проф. Христова съобщи, че при скок на новозаразените може да се затегнат противоепидемичните ограничения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР