Потреблението на електрическа енергия в света непрекъснато нараства и за

...
Потреблението на електрическа енергия в света непрекъснато нараства и за
Коментари Харесай

Изкуственото слънце на Китай ще светне съвсем скоро

Потреблението на електрическа сила в света непрестанно нараства и с цел да се реши казусът с дефицита му, учените работят върху практическото внедряване на технологията на термоядрен реактор, който може да се трансформира в съвсем безграничен източник на сила.

В тази сфера китайските учени реализираха огромен прогрес през последните години. Според локалната преса строителството на нов изпитателен център в Китай е приключено и планът за реактора China Fusion Engineering е напълно квалифициран.

Сега китайските учени чакат единствено утвърждение на плана от управляващите в Пекин и дават обещание да завършат основаването на „ изкуствено слънце “, способно да създава електричество до началото на 2030 година.

Моделирането на процеса на нуклеарен синтез ще разреши на човечеството да получи съвсем изобилен източник на сила. Предишните триумфи на китайските учени ни разрешават да се надяваме, че планът за изстрелване на „ изкуствено слънце “ през идващото десетилетие не е празно заричане.

През декември 2020 година в Китай сполучливо започва нов пробен термоядрен реактор под марката HL-2M Tokamak. Още през май тази година учените съумяха да поддържат плазмена температура от към 120 милиона градуса по Целзий в реактора за 101 секунди. На идващия стадий китайците възнамеряват да усилят времето - първо до 400, а по-късно до 1000 секунди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР