Потребителските цени в САЩ нараснаха със 7% през последната година.

...
Потребителските цени в САЩ нараснаха със 7% през последната година.
Коментари Харесай

Ако цените в Америка продължават да се покачват, икономиката ще се изправи пред кошмарен сценарий

Потребителските цени в Съединени американски щати набъбнаха със 7% през последната година. Цените на жилищните парцели не престават да порастват. Въпросът пред доста икономисти е дали може да се случи нещо по-лошо за американската стопанска система от покачването на цените.

Според специалисти най-лошият призрачен сън за потребителите би била стагфлацията, чието превъзмогване е мъчно. Един от дребното принадлежности за битка с инфлацията и забавянето на стопанската система е намаляването на лихвените проценти, само че те към този момент са покрай нулата от съвсем две години.

Повишаването на лихвите в битката с инфлацията, което съгласно Фед може да се случи скоро, евентуално може е да забави още стопанската система. Към момента това е един от проблемите в Обединеното кралство, където централната банка увеличи лихвите предишния месец,в опит да се пребори с по-високите цени.
 Инфлацията в Съединени американски щати удари 7%
Инфлацията в Съединени американски щати удари 7%

На месечна база растежът на цените обаче стартира да се забавя

Добрата вест за Съединени американски щати е, че стопанската система на страната към момента пораства. Потребителите не престават да харчат и даже в случай че Федералния запас да стартира да покачва лихвените проценти, евентуално няма да бъде с толкоз бързи темпове или мащаби, че да нанесе прекалено много вреди на стопанската система в кратковременен проект.

Въпреки това през третото тримесечие растежът се забавя, което провокира известни паники. Очаква се стопанската система да се възвърне през четвъртото тримесечие и да продължава да пораства през 2022 година Смущенията във веригата на доставки и възходящите случаи на инфектирани с Омикрон разновидността на Covid-19 да попарят очакванията за възобновяване.

Още повече Фед може да избере неверния миг за стягане на политиките. " Винаги има риск от неточност в политиката ", икономистът Кристина Хупър.
 Съединени американски щати чакат висока инфлация - такава, каквато не е имало от времето на президента Рейгън
Съединени американски щати чакат висока инфлация - такава, каквато не е имало от времето на президента Рейгън

Потребителите купуваха повече, в сравнение с световната стопанска система може да създаде

На централните банки им се постановяваше да се оправят с голям брой рецесии през последните десетилетия, само че няма правила за това по какъв начин да се оправят със опасността от сериозна инфлация след световна пандемия.

" Паричната политика на Фед се тества в действително време ", сподели Джон Лиър, основен икономист в Morning Consult.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР