Инфлацията в Аржентина продължава да расте, поставяйки правителството в отбранителна позиция, тъй като изборите наближават

...
Потребителските цени в Аржентина скочиха с 12,4% през август в
Коментари Харесай

Потребителските цени в Аржентина скочиха с 12,4% през август в сравнение с предходния месец, число, което поставя правителството в отбранителна позиция малко повече от месец преди президентските избори, в които десен популист, който се възхищава на Доналд Тръм...

От ДАНИЕЛ ПОЛИТИ Associated Press, 13 септември 2023 г., 18:30 ч. Избори, в които десен- крило популист, който се възхищава на Доналд Тръмп, изглежда фаворит за победа.

Годишният процент на инфлация в Аржентина се повиши до 124,4%, според данни, публикувани от правителствената статистическа агенция INDEC в сряда.

Аржентина страда от галопираща инфлация от години, но през август за първи път от повече от две десетилетия месечният процент достигна двуцифрено ниво, явление, което вероятно ще се повтори през септември, според икономисти.

На фона на рязкото покачване на потребителските цени министърът на икономиката Серхио Маса се опитва да убеди аржентинците да изберат него за президент, а не Хавиер Милей, самоопределящ се като „анархо капиталист“, който разтърси аржентинския политическа система, като получи най-много гласове в националните първични избори миналия месец.

„Това е числото, което обобщава трагедията, оставена от Маса“, Патриша Булрих, кандидатът за президент на основна опозиционна коалиция, написа в социалните медии след публикуването на данните за инфлацията.

Последните проучвания показват, че Milei води преди общите избори на 22 октомври с Massa на второ място и Bullrich трети.

Високият процент на инфлация е до голяма степен продукт на девалвацията на местната валута, песото, от правителството с близо 20% след 13 авг. първични избори.

„Ускоряването (на инфлацията) е преминаването на девалвацията“, каза Мартин Калос, икономист, който е директор в местната консултантска компания Epyca Consultores. „Числото не е по-високо, защото девалвацията обхвана само 15 дни от август. Ето защо прагът е висок за септември.“

Инфлацията през август беше особено висока за хранителните продукти, които се увеличиха с 15,6% спрямо юли с рязко покачване на цените на някои разфасовки от говеждо месо с цели 40%, според INDEC.

Реалното увеличение, което потребителите са видели в търговските обекти, вероятно е дори по-високо.

Цената на говеждото за потребителите се е увеличила между 40% и 70% от юли, според Диего Понти, животновъден анализатор за AZGroup, местна консултантска компания. Понти каза, че рязкото покачване на цените е свързано със съвкупност от фактори, включително начина, по който цените на говеждото до голяма степен са останали замразени в продължение на месеци въпреки инфлационната икономика.

Мариела Суховиески , 18, вижда ефекта от повишаването на цените върху диетата си.

„Вече дори не купуваме говеждо. Купуваме го веднъж месечно и го разделяме на части“, каза тя. „Всичко е много скъпо.“

Суховиески разсъждава върху ефектите от покачващите се цени, докато присъства на митинг за Milei във вторник в Ла Плата, град на около 60 километра ( 37 мили) югоизточно от Буенос Айрес. Стотици се бяха събрали, за да отпразнуват човека, който каза, че отговорът на проблемите с инфлацията в Аржентина е приемането на щатския долар като официална валута.

Възбуден Милей подписа автограф на Банкноти от 500 песо, които струват по-малко от $1 на черния пазар, отражение на това как местната валута се е обезценила през последната година.

Около него поддръжници, които третирайте Милей като рокзвезда изрази гняв към настоящото политическо ръководство.

„Всичко беше направено погрешно“, каза Хуан Педро Акино, 61, който обвини политиците за проблемите на страната ' достъп до това, което той нарече „малката машина“, препратка към тяхната склонност към печатане на пари, което е един от виковете на Милей за обединяване.

Този гняв към правителството се оказва особено предизвикателство за Маса, който разкри мерки, за да се опита да повиши покупателната способност на заплатите.

„Маса е кандидат, който носи бремето на като министър“, каза Калос. „Той е кандидат за президент, който трябва да намери баланс между отговора на кризата, който не успя да даде като министър, и обещанието, че може да ги даде като президент.“

—————

журналистът от АП Натача Писаренко допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР