Потребителските нагласи в еврозоната и в целия ЕС се подобриха

...
Потребителските нагласи в еврозоната и в целия ЕС се подобриха
Коментари Харесай

Потребителските нагласи в Евросъюза се подобряват през декември

Потребителските настройки в еврозоната и в целия Европейски Съюз се усъвършенстваха през декември за втори следващ месец, достигайки 5-месечен връх. Това демонстрират предварителни резултати от последно изследване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната набъбна през декември с 1,8 пункта до -15,1 пункта, достигайки най-високо равнище юли насам, до момента в който осреднените пазарни упования бяха за по-слабо усъвършенстване на показателя на потребителските настройки до -16,4 пункта.

Аналогичният показател на потребителските настройки в границите на целия Европейския съюз пък се увеличи през декември с 1,5 пункта до -16,0 пункта.

Европейските консуматори наподобяват по-оптимистично настроени, че лихвените проценти в еврозоната скоро ще стартира да се намаляват, защото инфлацията продължава да се забавя.

Въпреки по-силното от предстоящото усъвършенстване на потребителските настройки в Европейски Съюз и еврозоната, то остава много под осреднените дълготрайни равнища, означи Европейската комисия.

Окончателните резултати от изследването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 8-и януари 2024 година, когато ще бъдат показани и данните за икономическите и бизнес настройки на Стария континент през последния месец на актуалната година. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР