Потребителите в Сърбия може да получат, вместо предвиденото от 1

...
Потребителите в Сърбия може да получат, вместо предвиденото от 1
Коментари Харесай

Българският данък върху руския газ вдига сметките в Сърбия с 20%

Потребителите в Сърбия може да получат, вместо плануваното от 1 ноември 10% нарастване на цените на дребно на газ, нарастване на сметките си с цели 20% през в разгара на отоплителния сезон. Това разясниха енергийни специалисти от съседската ни страна във връзка решението на България да полза с налог върху съветския газ, който се доставя през нейна територия към трети страни.

Указът, който влезе в действие неотложно, вкарва налог от 10,76 $ за 100 кубически метра съветски природен газ, който се доставя през територията на България.

Потребителите в Сърбия се доставят с природен газ точно през територията на нашата страна, а газът се транспортира по газопровода Турски поток, което значи, че новата и  по-висока такса ще се начислява и за Сърбия, защото PE Srbijagas купува газ от Руският държавен колос " Газпром ".

Припомняме, че според съглашението, което Сърбия подписа с Международния валутен фонд, с цел да вземе заем, Белград пое задължението да покачва поетапно цените на газта на дребно, като най-новото нарастване би трябвало да се състои на 1 ноември и е в размер на 10%, което значи, че от тази дата газът ще коства 5,02 сръбски динара (0.084 лева) за киловатчас с налози и такси.

Едно ново нарастване на цената би натоварило активността на сръбската стопанска система, която употребява този енергиен източник в индустриалния си развой, което без подозрение би довело до повишение на цените на крайните артикули.
 Европа понижава зависимостта си от съветския газ с над 20%
Европа понижава зависимостта си от съветския газ с над 20%

През първото тримесечие на 2022 година Русия беше най-големият снабдител на газ за Европейски Съюз

Енергийният специалист Велимир Гаврилович споделя за всекидневника, че данъкът, иницииран от държавното управление на България, усилва изкупната цена на природния газ за Srbijagas с 10-20 на 100.

" Трудно е да се повярва, че Сърбия може да избегне заплащането на налога, въведен от България, като доставя газ през територията на Украйна, поради войната в тази страна, а по-късно и през Унгария. В момента Унгария, сходно на Сърбия, се доставя с съветски газ по южния маршрут ", енергийният специалист.

Относно въвеждането на такса върху съветския газ от страна на България, президентът на Сърбия Александър Вучич уточни, че това съставлява огромен проблем за страната.

" Това ще докара до фрапантно повишаване на газа. Това е ужасно нарастване и ще приказваме с българската страна. Това решение не би трябвало да се отнася за Сърбия ", сподели Вучич.
 Турция удвоява добива на газ от Черно море, до момента в който България 11-та година към момента изследва
Турция удвоява добива на газ от Черно море, до момента в който България 11-та година към момента изследва

Румъния също е напред в добива на синьо гориво от Черно море

От Министерството на минното дело и енергетиката разясниха, че тази тематика ще бъде разисквана с представители на унгарската и българската страна.

" Сърбия ще направи всичко допустимо жителите да не бъдат наранени по никакъв метод. В момента всички газови складове у нас и в Унгария са цялостни, а в запас имаме 690 милиона кубически метра газ, което е исторически връх и е доста повече от началото на предходния отоплителен сезон ".

Припомняме, че една от стратегическите цели в енергетиката на Сърбия е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на газ, а в последна фаза е построяването на междусистемната газова връзка Сърбия - България с потенциал 1,8 милиарда кубични метра газ, което ще разреши на Сърбия да се доставя с газ най-вече от Азербайджан и от терминала за течен природен газ в Александруполис в Гърция, акцентират Министерството на минното дело и енергетиката.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР