Потребителите в Гърция плащат почти три пъти повече от цената

...
Потребителите в Гърция плащат почти три пъти повече от цената
Коментари Харесай

Гърците плащат тройно повече за плодове и зеленчуци

Потребителите в Гърция заплащат съвсем три пъти повече от цената на плодовете и зеленчуците, които излизат от полето, като по-голямата част от парите не стигат до производителя. Последният поставя в джоба си под формата на облага, а не доход, сума, съответстваща на едвам 8%-9% от крайната потребителска цена, пише Kathimerini.

Защо е това? Освен нужните междинни звена във веригата за доставки има сиви зони: производителите се оплакват, че постоянно са заложници на изпълнителите, които ръководят екипите от служащи и може да са тези, които задържат по-голямата част от заплащането вместо служащите, множеството от които са чужденци.

Например индустриалните разноски за кг салата айсберг в Гърция са 0,50 евро, в това число разноските за торове, вода и сила. Транспортът и пакетирането са към 0,20 евро/кг, тъй че когато производителят продаде продукта на търговеца на едро за 0,90 евро/кг, облагата му е единствено 0,20 евро/кг.
 istock istock
След това търговецът на едро продава продукта на търговеца на дребно за 1,25 евро/кг, като маржът на първия е 0,35 евро/кг. Цената на дребно без Данък добавена стойност е 2,09 евро/кг, като облагата на търговеца е към 0,84 евро/кг.

И какво заплаща потребителят? Между 2,36 и 2,40 евро/кг.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаГърция дава до 10 000 евро на всеки потърпевш от наводненията фермерГърция с спомагателни ограничения против високите цени
Източник: Агенция Фокус
търговци гърци зеленчуци плодове производител надценка .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР