Потребителите трябва да знаят, че не трябва да се поддават

...
Потребителите трябва да знаят, че не трябва да се поддават
Коментари Харесай

Габриела Руменова, PR експерт: Потребителите трябва да знаят, че не трябва да се поддават на агресивните практики на мобилните оператори

Потребителите би трябвало да знаят, че не би трябвало да се поддават на характерни офанзиви от страна на мобилните оператори. Това сподели за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ PR специалистът Габриела Руменова. Тези офанзиви са от вида " единствено за вас “, " единствено в този момент “, " за 10 часа би трябвало да решите “, " това е извънредна оферта “, посочи експертът.

" Това, което би трябвало да знаят потребителите, е, че не би трябвало да се поддават на сходни офанзиви от вида " Само в този момент, за 10 часа би трябвало да решите “, " Това е извънредна оферта единствено и само за вас “. Какво се случи? Преди към половин година предстоеше да изтече моят срочен контракт и получих телефонно позвъняване в работно време – може би това е по-добрият вид, само че въпреки всичко ние сме в срещи, с хора, работим виновни неща и не е редно да бъдем разсейвани с сходни позвънявания, още повече когато те изискват незабавно решение. И по тази причина аз просто споделих: сега не е комфортно да беседваме. Така или другояче се разбрахме да ми изпратят онлайн плана на контракта. Изпратиха ми го. Нямах време за тези два дни, които ми даваха, да го прегледам. След това обаче започнах да получавам SMS-и – " Ще получите контракта за автограф с пощальон. Вече подготвен. И аз просто би трябвало да го подпиша. “.

Габриела Руменова посочи, че на нея й е ясно, че това няма по какъв начин да стане по този начин, само че доста хора се усещат към този момент обвързани с този контракт и не виждат разновидности, посредством които могат да се измъкнат. Това ги стресира и им основава чувство, че са подведени, че са притиснати, което не е редно. Това е нападателна процедура, заключи PR специалистът.

" Това е нападателна процедура. По същия метод е и с банките. Сега виждам, че се оказа, че и небанкови институции вършат същото – изпращат SMS-и, в които споделят " Вашият авансово утвърден заем ви чака “. И какво в действителност си мисли потребителят – че може би той към този момент има контракт за заем и просто би трябвало да завърши нещата. А другият вид е, че може да си намерения, че някой е изтеглил заема от негово име – нещо, което се случва, има доста такива случаи в практиката. И това в действителност е доста притеснително, изключително за хора, които са от уязвимите групи “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР