Потребителите на Facebook, които са над 65 години и хората

...
Потребителите на Facebook, които са над 65 години и хората
Коментари Харесай

Кои хора споделят най-често фалшиви новини във Facebook?

Потребителите на Фейсбук, които са над 65 години и хората с консервативни възгледи са по-склонни да споделят подправени вести, в сравнение с по-младите или по-либералните консуматори, съгласно изследване на откриватели от университетите в Ню Йорк и Принстън.

Изследването, оповестено в Science Advances, се назира на разбор на постовете във Фейсбук на близо 1200 души и сравняване на оповестеното с уеб страници, за които е известно, че споделят погрешна информация, написа AFP.

Потребителите над 65 години споделят съвсем 7 пъти повече публикации от подправени източници, от тези сред 18 и 29 години и мад 2 пъти повече подправени вести от идната най-възрастна възрастова група от 45 до 65 години.

" Когато се стигне до възрастовата констатация, доста хора споделят: " О, да, това е явно ", разяснява Андрю Гес, политолог от Университета в Принстън и съавтор на отчета.

По-старите консуматори споделят повече подправени вести от по-младите, без значение от образованието, пола, расата, прихода или броя на споделените връзки. Всъщност възрастта предсказва държанието им по-добре от всяка друга характерност, в това число партийната принадлежност.

" Никоя друга демографска характерност наподобява няма пореден резултат върху шерването на подправени вести ", показват създателите.

" Възможно е цяла група американци, които в този момент са на 60 години и повече, да няма равнището на цифрова медийна просветеност, належащо за сигурното установяване на надеждността на новините, които се срещат онлайн ", допускат учените.

Авторите означават, че въздействието на остаряването върху паметта може да има резултат. " По този профил паметта се утежнява с възрастта по метод, който изключително подкопава съпротивата против " илюзиите на истината ", пишат те.

Според изследването републиканците споделят повече подправени вести от демократите, и идеологически, консерваторите споделят най-вече подправени вести. 18% от републиканците споделят връзки към подправени новинарски уеб сайтове, спрямо по-малко от 4% от демократите, написа The Verge.

Но това може да се дължи на обстоятелството, че множеството подправени публикации, създадени по време на президентската акция през 2016 година, са в интерес на американския президент Доналд Тръмп.

" Ако позицията на подправените вести беше про-Клинтън вместо про-Тръмп, допустимо е повече либерали в сравнение с консерватори да споделят това наличие ", пишат създателите във Washington Post. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР