Потребителите, които са изтеглили кредит, имат право по всяко време

...
Потребителите, които са изтеглили кредит, имат право по всяко време
Коментари Харесай

Как можем да погасим кредита си предсрочно

Потребителите, които са изтеглили заем, имат право когато и да е да го погасят напълно или отчасти. Също по този начин, те могат да се откажат от контракта за заем без да дължат обезщетение или наказателна клауза в 14-дневен период. Това изясни по БНР Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “ по отношение на изнесената от Българска народна банка информация за растеж от 20% единствено за една година на отпуснатите бързи заеми. 
 
„ Ако потребителят е бил усложнен в някакъв миг и се е наложило да изтегли бърз заем, а в този момент има свободни средства, той би трябвало да знае, че може да го погаси предварително когато и да е. В този случай кредиторът няма право да му изисква лихвите и разноските за оставащата част от периода на контракта “, уточни Руменова.

„ Кредитополучателят не дължи и обезщетение или наказателна клауза, когато погасяването на заема се прави в интервал, през който лихвеният % по контракта за заем не е закрепен, погасяването е осъществено въз основа на заплащане по осигурителен контракт, имащо за цел гарантиране връщането на заема, или договорът е под формата на овърдрафт. “, добави тя.

Във всички други случаи на предварително погасяване на заема от страна на потребителя кредиторът има право на обезщетение. То обаче не може да надвишава 1% от предварително погасената сума по заема при оставащ интервал на контракта над една година и 0,5% от нея при оставащ интервал на контракта по-малък от година.

Какво се случва с лихвите по спестяванията и заемите

Друго право на потребителя е да се откаже от контракт за заем до 14 дни от сключването му или от деня, в който получи изискванията по него. В този случай той не дължи неустойки и обезщетение на кредитора, като се изключи направените от него разноски към обществени административни органи, които не подлежат на възобновяване.
 
 istock istock
„ Важно обаче е при практикуване правото на отвод от контракта потребителят да изпрати на дълготраен притежател съобщение до кредитора преди приключване на крайния период, в който има право да се откаже. След това, в период до 30 дни, би трябвало да върне на кредитора главницата и да заплати лихвата за интервала от датата на приемане на заема до връщането на главницата. Лихвата се пресмята въз основата на уговорения в контракта лихвен %. “, обърна внимание Габриела Руменова. Тя посочи, че правото на отвод от контракт за заем важи за заеми не по-малки от 400 лева
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР