Потребители на административните услуги на общинските администрации са 74% от

...
Потребители на административните услуги на общинските администрации са 74% от
Коментари Харесай

Най-масово използваните административни услуги са на общинските администрации, МВР, НАП, НОИ и НЗОК

Потребители на административните услуги на общинските администрации са 74% от пълнолетните българи, другите най-масово употребявани от жители и компании услуги са на Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и Националния застрахователен институт, сочи национално представително социологическо изследване, цитирано от държавната пресслужба.

Две трети от потребителите на административни услуги – жители и компании, са уверени, че чиновниците от администрацията работят професионално, 40% правят оценка отношението към клиентите като положително. Четирима от всеки петима запитани са употребили някоя от предлаганите над 2500 административни услуги. Най-честите консуматори на услуги са жители сред 44 и 55 години, малко по-голям е процентът на дамите по отношение на мъжете. Две трети от респондентите заявяват, че през последните 3 години не са трансформирали метода на прилагане услуги, оставайки консуматори „ на гише “, една трета са се ориентирали към предлаганите услуги по електронен път. Само 4% от жителите и компаниите са подавали сигнали и оферти за качеството на административното обслужване.

Над половината от представителите на компаниите и от жителите нямат изрично мнение дали, в случай че бъдат стартирани новаторски начинания за възстановяване на работата на администрациите, те биха ги възприели. Силно публикувано измежду интервюираните е мнението, че държавните чиновници са подвластни от политиците, единствено 20% считат, че чиновниците са напълно политически неутрални.

Социологическото изследване, осъществено от „ Прогрес Консулт “, е една от осъществените действия по плана „ Трансформация на административното обслужване “, показан на заключителна конференция на 12 декември в Министерския съвет.

Концепцията за регистрова промяна, направена по плана, към този момент е част от Стратегията на държавното управление за електронно ръководство. В управническата стратегия на кабинета е включен още един иноваторски детайл от плана - внедряването на 10 административни услуги от вида „ епизоди от живота “. Това са услуги, свързани със житейски събития, за които администрациите по длъжностен път ще обезпечават всички документи, а жителите ще ги получават единствено против едно заявление – примерно при раждане на дете, подписване на брак, пускане и закриване на бизнес.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР