Потенциално опасният астероид 2013 TX68 ще се сближи със Земята

...
Потенциално опасният астероид 2013 TX68 ще се сближи със Земята
Коментари Харесай

Потенциално опасен астероид ще „поздрави“ жените за 8 март

Потенциално рисковият метеорит 2013 TX68 ще се сближи със Земята в Международния ден на трудещите се дами. При избрани условия той може да прелети на разстояние единствено 23 000 километра от повърхността на нашата планета, оповестява Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА, представена от РИА Новости.

„ В миналите месеци и седмици знаехме, че този метеорит ще прелети без заплаха за Земята при започване на март. Сега получихме спомагателни данни за неговата траектория, които ни помогнаха да изчислим по-добре неговия път. Тези данни сочат, че даденият дребен метеорит ще прелети доста по-далече от Земята, в сравнение с смятахме по-рано “, споделя Пол Чодас (Paul Chodas), началник на Центъра за проучване на околоземни метеорити в Лабораторията за реактивно придвижване.

Според Чодас новите данни за траекторията на 2013 TX68 са помогнали на астрономите да уточнят, че той ще се сближи със Земята не на 6 март, както се очаквало по-рано, а на 8 март, и да разкрият два вероятни сюжета за неговото свиждане с нашата планета.

Според първия и по-безопасен сюжет обектът ще прелети на задоволително огромно разстояние от Земята – към пет милиона километра, което е 12,6 пъти по-далече, в сравнение с е Луната.

Според втория сюжет, който е по-малко евентуален, метеоритът може да прелети на 24 000 километра над повърхността на Земята. Както акцентират учените, и в този случай „ срещата “ с метеорита няма да докара до неговото рухване и злополука. Освен това, по настоящите оценки на Центъра за проучване на околоземни метеорити, 2013 TX68 няма да съставлява заплаха за нашата планета най-малко през идващото столетие.

„ Никой не би трябвало да има никакви опасения за този метеорит, като се изключи тези фенове на астрономията, които ще изискат да го следят. Шансовете да го видят и по този начин бяха много дребни, а в този момент са станали още по-малки, защото метеоритът ще прелети по-далече, в сравнение с смятахме по-рано, което ще намали неговата забележима бляскавост “, продължава Чодас.

Астероидът 2013 TX68 се отнася към категорията по този начин наречени Аполонови дребни небесни тела, където влизат околоземни метеорити, пресичащи орбитата на Земята по време на пътешествието си към Слънцето и обратно към дълбините на Слънчевата система. Към тях се отнася и фамозният, считат астрономите. 2013 TX68 е най-малко двойно по-голям от челябинския си другар – неговият диаметър е сред 20 и 50 метра.

По настоящите оценки на НАСА възможностите за рухването на този метеорит се правят оценка на 1 към 20 милиона. Ако все пат това се случи, то рухването на 2013 TX68 ще остави на Земята дупка с диаметър към 500 метра. Във всеки случай НАСА не счита този обект за рисков за живота на Земята, защото диаметърът му е по-малък от 100 метра.

Така и не излиза наяве: на 5 милиона или 24 хиляди километра ще прелети метеоритът и от какво зависят двата сюжета на развиване на събитията.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР