Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените

...
Посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените
Коментари Харесай

URBAN WINE FEST: Над 40 вина от 17 местни сортове


Посветен на българското вино и наименуван на един от най-ценените и остарели български сортове, Международният ден на мавруда е самодейност, която цели да сътвори мотив за сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната естетика сред хилядолетни обичаи, новаторски технологии, качество и стилово многообразие на виновността, създадени в България.

Идеята на уредниците е празникът да се утвърди като значимо събитие във винената презентация на страната, което да даде информация и насочи разнообразни групи консуматори към българското вино.

Последният за 2023 година фестивал – URBAN WINE FEST – Plovdiv 2023 се състоя този уикенд в центъра на Пловдив, шатрите бяха ситуирани върху надлеза над ул. Гладстон. Винени фенове от Пловдив и посетители на града имаха опцията да се срещнат с над 40 виновност от 17 локални сортове, показани от винени специалисти на Българска Асоциация на Винените Професионалисти BAWP, както и да се насладят на вкусна улична храна на Бар Самар на колела, Regi’s_Street_Food на Шеф Бадев и Vino&Tapas, Dondukov 38. За празничното въодушевление способстваха вълшебните звуци на Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев и подбраната музика от DJ Manev.

Фестивалът бе открит от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и Живко Енчев – основател и ръководител на УС на Българската асоциация на винените експерти.

„ Щастлив съм, че за поредна година имаме опцията да си сътрудничим с БАВП. Знаете, че Пловдив е античен град с доста просвета и история, само че това, което вършим, е добра насочна точка за посетителите. Целта е екскурзиантът да може да съчетае посещаване на богатото културно завещание и многото събития с хубавото вино “, сподели на откриването Пламен Панов. Той напомни, че Пловдив завоюва 4-то място в генералната ранглиста „ Най-добра европейска дестинация “ за 2022 в 13-то издание на влиятелната ранглиста European Best Destinations и зае 1-во място в 3 категории, едната от които  „ Най-добри винени дестинации в Европа “.

„ Една от аргументите за това е, че Община Пловдив дружно с туристическия отрасъл влага доста в това да разпространява винения туризъм. Събитието през днешния ден е една поръчка, че продължаваме да поддържаме тази първа позиция по един извънреден начин„, сподели още Пламен Панов.

Не инцидентно Пловдив е определен да бъде финален като хазаин на серията фестивали. Преди близо 100 години, на Димитровден, когато множеството винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага от Асеновград, Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата точност в грижите за лозята и мурафет в правенето на вино и до през днешния ден са образец за качество и отношение към занаята. Това е и повода тъкмо Димитровден, 26-и октомври да бъде определен за празник на българското вино и Международен ден на мавруда. Празникът се отбелязва за четвърта поредна година.

Urban Wine Fest Пловдив 2023 е самодейност на Българската асоциация на винените експерти и се организира под патронажа на Министъра на туризма, с формалната поддръжка на Министерство на туризма, Министерство на земеделието и Община Пловдив. Събитието се финансира от “Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2023 год.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР