Постоянният комитет на Националния народен конгрес на Китай прие измененията

...
Постоянният комитет на Националния народен конгрес на Китай прие измененията
Коментари Харесай

Китай позволи трето дете на семействата

Постоянният комитет на Националния национален конгрес на Китай одобри промените в Закона за обмисляне на популацията и плодовитостта, с която на фамилиите се позволяват да имат до три деца, оповестява организация Xinhua.

Новата версия на закона демонстрира, че страната ще предизвиква брака и раждането на деца измежду популацията в млада възраст. Освен това управляващите в страната се ангажират да вкарат финансови, данъчни, осигурителни, просветителни и жилищни компенсации за млади фамилии с деца и да понижат родителските разноски за раждането и възпитанието на младото потомство, както и просветителните услуги.

Държавата също по този начин ще предизвиква локалните управляващи и работодателите да дават спомагателен отпуск на чиновници, които отглеждат дребни деца. 

През май тази година Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия реши да позволи на фамилиите да имат три деца. През юли Държавният съвет на Китайската национална република анулира съответните санкции, а също по този начин разгласи проекти да прегледа въпроса за даване на жилища на налични цени на младите фамилии и данъчно приспадане за разноските за прехрана на деца под 3 години.

Контрол на раждаемостта

От средата на 70-те години КНР организира строга политика за ограничение на раждаемостта. С дребни изключения, на фамилиите беше позволено единствено едно дете.

ъпреки това, заради бързото застаряване на популацията на страната, породено от спада на раждаемостта, китайските управляващи от 2008-2009 година позволиха на фамилните двойки да имат две деца, в случай че и двамата съпрузи са единствените деца на родителите си. На 1 януари 2016 година в КНР влезе в действие закон, допускащ на всички китайски фамилии да имат две деца.

Към края на 2020 година популацията на КНР е 1,41 милиарда души. Делът на жителите на възраст над 60 години доближава 18.7%. През 2020 година страната е имала 10.035 милиона раждания, което е най-ниското равнище от основаването на КНР през 1949 година Според прогнозите на китайските демографи, в случай че актуалната наклонност не бъде обърната, до 2050 година в Китай ще има към 487 милиона души на възраст над 60 години. С други думи, възрастните хора ще съставляват 35% от 1,4 милиарда души в страната.

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР