Постоянните представители на страните-членки в ЕС се събират утре, за

...
Постоянните представители на страните-членки в ЕС се събират утре, за
Коментари Харесай

Постоянните представители на страните-членки в ЕС ще разгледат френското предложение за преговорите между София и Скопие

Постоянните представители на страните-членки в Европейски Съюз се събират на следващия ден, с цел да прегледат плана на тъй наречените " френско предложение " по отношение на начало на договаряния с Република Северна Македония. В специфична позиция от Министерството на външните работи обявиха, че са защитавали българския интерес през миналите шест месеца посредством договаряния по поредност документи и че оттук насетне целият развой е в ръцете на Външната комисия в Народно събрание.



Външното ни министерство декларира, че се е пробвало да отбрани българските претенции в Преговорната рамка на Скопие, Заключенията на Съвета на Европейски Съюз и специфичен Протокол. Нито един от тези документи поединично не отговоря на българските претенции, само че в целокупност биха могли да ги подсигуряват.



Основното предизвикателство, показват от Външно, е факторът време, като на този стадий към този момент не съществува справедлива опция за осъществяване на заложените в Рамковата позиция на България от 2019-а критерии. Външно приветства конструктувния метод на Франция, която е показала схващане към позициите на страната ни.

Същевременно към момента има аспекти по френското предложение, по които следва да се работи, с цел да се отбрани българският интерес.

От Външно показват, че не може да изготви и отбрани българска позиция на идните европейски формати, тъй като няма решение нито на държавното управление, нито на Народно събрание, откакто на 15 юни кабинетът реши всички документи да отиват непосредствено във Външната комисия на Парламента.

Предложените документи от френското председателство и отчет за хода на договарянията със Скопие,министерството е внесло в Комисията в петък и е пробвало да внесе по-късно и план на двустранен протокол сред София и Скопие, само че към 19 часа не е имало кой да входира документите. Външно предлага незабавно да се свика съвещание на Външната комисия, на което да бъдат разисквани всички налични документи, да бъде дефинирана консолидирана българска позиция и да бъдат избрани идващите дейсвия на българската дипломация. Би било оптимално Министерски съвет да изрази мнение по въпроса. Ако това не се случи допустимо най-скоро, Външно ще се придържа към Рамковата позиция от 2019-а, на която препоръчаният план за Преговорна рамка не дава отговор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР