Постигнат е пробив в преговорите между Киев и Москва: кораби

...
Постигнат е пробив в преговорите между Киев и Москва: кораби
Коментари Харесай

Зърното от Украйна тръгва по хуманитарни коридори в Черно море


Постигнат е пробив в договарянията сред Киев и Москва: кораби ще придвижват зърно от Украйна през обезопасени коридори в Черно море. В Истанбул те ще бъдат проверявани, с цел да се подсигурява, че не придвижват оръжие.

Oколо 20 милиона тона зърно чакат за експорт от Украйна

Властите в Турция оповестиха, че след седмици на договаряния е реализирано съглашение за износа на милиони тонове украинско зърно през Черно море.  Споразумението за това беше подписано през днешния ден в Истанбул – поотделно от двете воюващи страни и с посредничеството на Организация на обединените нации.

Освен генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш и турския президент Ердоган, на подписването участваха представители на Украйна и Русия. Договорено е откриването на съвместен координационен център в Истанбул и общо ръководство на пристанищата, от които потеглят и на които идват корабите със зърно. " Сигурността на корабите по морските направления също ще бъде обезпечена ”.
Редакцията предлага
Корабите ще бъдат проверявани в Истанбул

Координационният център в Истанбул ще се ръководи от Обединените народи, а в него ще работят и представители на Русия, Украйна и Турция. В центъра ще се прецизират точните направления на филантропичните коридори в Черно море.

Част от сделката включва инспекция на корабите, пътуващи към Украйна, която ще се прави в Истанбул. Така ще бъде обезпечено, че не се придвижва оръжие, оповестява ДПА. Подобни инспекции ще бъдат осъществявани и в случай че корабите, идващи от Украйна, желаят да изоставен Черно море. Целта е да се подсигурява, че се транспортира само и единствено зърно.

Споразумението в началото ще бъде за период от четири месеца, прецизира осведомителната организация. Въвеждането му обаче може да отнеме няколко седмици. Западни дипломати разясниха, че Москва може да се опита да си измисли аргументи, заради които да не се придържа към съглашението.

Украйна  настоява за  безопасни  коридори , Русия - да няма доставки на оръжия

Организация на обединените нации и Турция от няколко седмици се пробват да реализират консенсус по пакет от ограничения, както го назовава Гутериш, които ще създадат износа на украинско зърно през Черно море вероятен и ще улеснят доставките на

В основата на сегашния проект стои предложение на Организация на обединените нации, в което е заложено да не се разминира цялото Черно море, а първоначално да бъдат обезпечени единствено безвредни коридори.

Украйна имаше терзания, че Русия ще нападне пристанищния град Одеса по море през този кулоар. Одеса е последното останало функциониращо пристанище на страната. Русия от своя страна искаше да получи уверения, че няма да се прекарват оръжия до Украйна през обезопасените морски направления.

Споразумението е основно за битката със международната  продоволствена рецесия

Украинското външно министерство удостовери, че Киев ще се обвърже със съглашението, единствено в случай че бъдат запазени сигурността на южните райони на Украйна и военните позиции на армията в Черно море и бъде обезпечен безвредният експорт на украинската селскостопанска продукция.

Украйна е един от най-големите експортьори на зърно в света. Блокадата на украинските пристанища от съветските военноморски сили в Черно море провокира голямо. Десетки кораби са блокирани и към 20 милиона тона зърно чакат за експорт в силозите на пристанището в Одеса. Споразумението е основно за битката с надигащата се рецесия с глада. 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР