Постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери ще открият председателят

...
Постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери ще открият председателят
Коментари Харесай

София и Белград представят изложбата „Археологически бисери“

Постерна галерия „ София и Белград. Археологически бисери " ще открият ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и заместник-председателят на Сръбската академия на науките и изкуствата акад. Любомир Максимович на 10 юни 2019 година (понеделник), в 14.00 часа в градинката „ Кристал ". Очаква се да участва и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Съвместната българо-сръбска постерна галерия ще бъде показана едновременно в двете столици, на чиито територии съществуват селища от хилядолетия и са ситуирани по трасето на така наречен Диагонален път. Той свързва земите на Изтока и Запада, построен по време на Римската империя, в съвремието продължава да е измежду главните европейски пътни артерии.

Идеята за проявлението на 28-те постера отвън музея е вследствие на 15-годишно научно съдействие в региона на археологията посредством научния план сред Националния археологически институт с музей на Българската академия на науките (БАН) и Сръбската академия на науките и изкуствата (САНИ).

Изложбата и изданието на каталога (192 стр.) се осъществят със съдействието на Столична община.
В рамките на взаимния план на 10 юни 2019 година в НАИМ от 16.00 часа проф. Весна Бикич от Археологическия институт в Белград и Снежана Горянова (НАИМ) ще презентират дългогодишните археологически изследвания в Белград и София. Акцент ще бъдат най-новите открития при археологически разкопки в първите две десетилетия на XXI век.

Откриването на експозицията в Белград е на 14 юни 2019 година под патронажа на ръководителя на САНИ акад. Владимир Костич и с присъединяване на зам.-председателя на Българска академия на науките чл.-кор. Васил Николов и шефа на НАИМ доцент Христо Попов.

Повод за представянето на тази експозиция са няколко знакови годишнини: 150 години от основаването на Българската академия на науките, 140 години от оповестяването на София за столица на България, 140 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Сърбия и 15 години съдействие сред Българска академия на науките и САНИ в региона на археологията.

Организатори на изложбата са Националният археологически институт с музей на Българска академия на науките (НАИМ), Сръбската академия на науките и изкуствата и Археологическия институт в Белград. Партньори са Регионалният исторически музей - София, Музеят на град Белград и Институтът за запазване паметниците на културата - Белград.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР