Постепенното покачване на лихвите по банковите заеми у нас вече

...
Постепенното покачване на лихвите по банковите заеми у нас вече
Коментари Харесай

Какво ще се случи с лихвите по кредитите

Постепенното повишаване на лихвите по банковите заеми у нас към този момент се вижда от кредитополучателите. Сред аргументите е стягането на главните лихви от централните банки, в битката им с високите цени. Инфлацията обаче от ден на ден забавя своя ритъм. Анализатори в Европа и в Съединените щати към този момент разясняват дали е време Федералният запас и Европейската централна банка да намаляват главните лихви. Какво значи това за кредитополучателите у нас и какви са рисковете за стопанската система, в случай че централните банкери се забавят?

На последното си съвещание Европейската централна банка резервира без смяна главната си рента, само че изпрати явен сигнал, че има подготвеност да стартира намаляване, с доближаване на инфлацията в еврозоната към целевите 2%.

" Ако в допълнение се увеличи увереността, че инфлацията се доближава към задачата по резистентен метод, би било уместно да се понижи настоящото равнище на ограничаване в паричната политика ", съобщи Кристин Лагард, ръководител на Европейската централна банка.

Европейската централна банка стартира покачването на главната си рента преди 2 години. В момента тя остава непроменена - 4.5% Лихвата е рекордна за последните 22 години. От ЕЦБ предизвестяват, че ценовия напън остава висок, което им дава съображение да продължат да охлаждат стопанската система. Но не е ли време към този момент за намаляване?

" По-скоро са закъснели са, има всички белези на започваща криза в множеството европейски стопански системи. В Съединени американски щати също не наподобяват розово нещата. Но това забавяне се изяснява с обстоятелството, че инфлацията е към момента висока ", изясни доцент Емил Хърсев, финансист, пред Българска национална телевизия.

Дали обаче намаляване в главната рента ще се усети и от кредитополучателите у нас.

" В кратковременен и средносрочен проект не може да чакаме смяна в лихвите по ипотечните заеми. Решенията от ЕЦБ въздействат директно и на нас, само че нашето характерно положение е такова, че както казахте, банките са с доста огромна ликвидност и повода е чисто финансово-поведенческа. Само депозитите на семействата са близо 80 милиарда лева Банките с доста ликвидност, знаем от закона за търсенето и предлагането, когато има доста от една стока, в нашия случай - пари, нейната цена, т.е. лихвата по заема, е ниска ", уточни Стоян Георгиев, финансов съветник.

" Има такава сентенция позната от лондонското сити - купувай слуховете, продавай обстоятелствата. Това което следва към този момент се отразява. Поради тази причина, когато настъпи мярката съвсем няма да я усетим, защото тя авансово е почнала да дава деяние ", сподели доцент Емил Хърсев, финансист.

Дали ЕЦБ ще намали лихвите ще разберем най-рано на 6 юни. Банката на еврозоната предвижда инфлацията да доближи 2% през идната година.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР