Поставянето на трета, подсилваща имунитета доза от ваксините срещу COVID-19,

...
Поставянето на трета, подсилваща имунитета доза от ваксините срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Официално: Трета доза срещу COVID-19 за хора с отслабен имунитет и за най-възрастните

Поставянето на трета, подсилваща имунитета доза от имунизациите против COVID-19, е належащо за хората с отслабена имунна система. Това се споделя в мнение на европейския лекарствен регулатор (ЕМА), публикувано в понеделник.

Становището повтаря по-ранно, и се отнася до двете иРНК ваксини, утвърдени за приложимост в Европейски Съюз - тези на " Бионтех " / " Пфайзер " и " Модерна ". Агенцията оставя на управляващите в обособените страни от Европейски Съюз да преценяват дали да излязат отвън кръга и да предложат бустерни дози на по-голям кръг от популацията си.

Дългоочакваните инструкции идват, откакто няколко европейски страни, измежду които Германия, Франция, Италия, Белгия и други започнаха свои лични акции за слагане на трета доза на фона на известията на производителите, че имунитетът, създаван от техните препарати, отслабва с времето.

С решението Европейски Съюз се причислява към Съединени американски щати, Англия и Израел, където регулаторните органи към този момент утвърдиха слагането на бустерна доза от имунизацията на " Бионтех " / " Пфайзер ", макар че няма консенсус измежду учените каква част от популацията би трябвало да бъде имунизирана още един път.

Решението на ЕМА идва откакто центърът по инфекциозни заболявания на Европейски Съюз предизвести предходната седмица, че обсегът на имунизираните в Европа е към момента прекомерно невисок и съществува риск от доста повишаване на случаите, хоспитализациите и смъртните случаи през идващите шест седмици. Ситуацията е по-проблематична в Източна и Южна Европа, а България е последна в Европейски Съюз с едвам 23% от пълнолетното си население със приключен имунизационен цикъл.

EMA съобщи, че хората със мощно отслабена имунна система би трябвало да получат трета доза минимум 28 дни след слагането на втората. В напътствията се споделя още, че бустера с имунизацията на " Бионтех " / " Пфайзер " може да се обмисли и за възрастни с естествена имунна система към шест месеца след втората доза, само че прибавя, че това зависи от волята на управляващите в обособените страни. " На национално равнище органите на публичното опазване на здравето могат да издават публични рекомендации за потреблението на бустерни дози, като се вземат поради нововъзникващите данни за успеваемостта и лимитираните данни за сигурност ", се споделя в мнението.

Световната здравна организация подлага на критика богатите страни за натрупването на ваксини против COVID-19 за стимулиращи акции за по-големи групи от популацията, до момента в който по-бедните страни към момента не са си обезпечили даже първите дози, напомня Ройтерс.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР