Постановката На изток от рая“ по емблематичния роман на Джон

...
Постановката На изток от рая“ по емблематичния роман на Джон
Коментари Харесай

„На изток от рая“ на великотърновска сцена

Постановката „ На изток от парадайса “ по емблематичния разказ на Джон Стайнбек е най-новото заглавие в репертоара на Музикално-драматичния спектакъл “Константин Кисимов ” във Велико Търново. Драматизацията се слага за първи път на българска сцена и довечера е премиерният театър. 
Режисьорът Бойко Илиев е създател на драматизацията. Спектакълът се слага за първи път у нас. 

„ Театърът се ражда и умира в един и същи ден, само че не стопираме да приказваме за болките “, споделя Бойко Илиев и в постановката продължава да търси отговорите на безконечните метафизичен въпроси:

Кои сме ние, за какво сме на тази земя, виновността, която тегне от сътворението - преодолима ли е, можем ли да се надигнем против света и да го променим или сме просто жалки бурмички в една въртележка , от която няма излизане. Опитваме се, опирайки се на Стайнбек, да си отговорим на този въпрос - дали можем нещо да създадем ние, бурмичките, дребните човечета, да променим към положително този свят, да се оттласнем от предопределената виновност, която основателят ни е наложил “.

В пиесата се включват най-новите попълнения на Великотърновския спектакъл. Младите артисти Боян Фърцов, Тони Христова, Никол Бойчева и Кирил Милушев описаха за героите си в „ На изток от парадайса “:



„ За мен е човек, който, макар годините си, макар че е млад, е целенасочен, знае какво желае и най-много знае с какво да се бори. Едното следва другото - в случай че знаеш с какво да се бориш и знаеш по какъв начин да го превъзмогнеш, ще стигнеш елементарно до задачата си “, твърди Боян Фърцов.

„ Голяма хапка си е за нашата уста. Моята роля си е огромно предизвикателство. Трудна е, макар че е дребна като количество, само че считам, че е доста значима за цялостната картинка на това, което се опитваме да покажем на публиката. Трябваше да се заровим в някакви неща, които на нас не са ни са се случвали, не можем да черпим от своя житейски опит и е доста огромно предизвикателство “, показа Тони Христова.



„ Моята героиня, Авра, първоначално я усещах доста отчуждена от мен, доста надалеч, само че това, което в следствие стана и го има в пиесата, е, че тези хора просто търсят себе си от самото начало . Има едно наместване, което действително и на мен ми оказа помощ да се приближа до нея, тъй като тя е с много забавен вътрешен живот и се бори против себе си “, описа Никол Бойчева.

„ Моят воин живее в една капсула и когато тя се счупи, той не може да понесе действителността. Проследявайки моя воин, неговия напредък и разчупване, желая да предам това и на хората, когато излязат от залата - не би трябвало да живеем в нашите капсули, а да живеем с хората към нас и да ги чуваме , и да мислим дружно с тях, и да живеем дружно с тях “, уточни Кирил Милушев.



Има мигове, в които излизаме от омаята и халюцинациите на житейската приказка, която сами си сътворяваме, споделя режисьорът Бойко Илиев и добавя, че не тези мигове са значими, а миговете, които ни вършат хора:

„ А ставаме хора, когато надмогнем бита и операциите , в които участваме, волю или неволю. Тогава тези мигове благополучие си заслужават да живеем на тази земя. Тези метафизичен въпроси, които задава Стайнбек и ние се опитваме да навлезем в тях, колкото имаме сили, е хубаво време, чувството, че не сме си го изгубили на вятъра, а това е задоволително “.

Премиерните спектакли на „ На изток от парадайса “ ще се играят на великотърновска сцена на 5 и 12 октомври, както и на 15 октомври на софийска сцена в Нов спектакъл НДК.

Снимки: Здравка Маслянкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР