Посред бял ден с полицията в София на 30 януари.

...
Посред бял ден с полицията в София на 30 януари.
Коментари Харесай

Дрогираните и пияните шофьори на пътя се увеличават за сметка на наказанията

Посред бял ден с полицията в София на 30 януари. Това бе водещата вест във вечерните излъчвания на съвсем всички национални малките екрани. Първоначално водачът не е спрял при опит за инспекция на органите на реда. Младият мъж е минал на алено на три светофара. Преследването е почнало от бул. " Рожен ".

Полицията съумява да спре колата на бул. " Ломско шосе ". Като по знамение няма ранени, описаха очевидци. При опит да бъде арестуван водачът е направил опит да се замени с младо момиче, което също е било в колата, оповестява Българска национална телевизия. Свидетели описаха, че мъжът е бил във очевидно несъответстващо положение. Проверката с дрегер е посочил, че той не използвал алкохол.

Дали фактически водачът е бил карал под въздействието на опиати, това ще се разбере в последващите проби. Ситуацията обаче подсказва, че той по всяка възможност е карал дрогиран.

За страдание това е следващият случай на дрогиран и /или пийнал водач на пътя.

Само в границите на 29 януари тази година полицията откри 28 водачи, карали след приложимост на алкохол - 13 от тях са карали след приложимост на алкохол от 0,5 до 1,2 промила , 15 - с над 1,2 на 1000, а петима, спрени за инспекция, са отказали да бъдат тествани. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Под влияние на наркотични субстанции или техни аналози са засечени да карат девет души, а осем са отказали да бъде тествани.

За един месец са открити 157 водачи, карали след приложимост на опиати , като главно става дума за младежи, използвали марихуана.

Сводката на Министерство на вътрешните работи всекидневно изобилства от сходни нарушавания на пътя. Всекидневно се стопират пияни и дрогирани водачи. Но в статистиката влизат единствено тези, които полицията е имала шанс да залови. Предполага се, че към едвам към 1/10 от нарушителите се хващат на пътя.

А другите девет десети необезпокоявано си карат, до момента в който... не се покажат в централата емисия на новините поради това, че са умъртвили някой човек на пътя. Много постоянно точно по националните ни малките екрани почернени родители и близки на убитите на пътя желаят обективни санкции на убийците, само че за жал в никакъв случай няма да ги получат. Първо, тъй като няма по какъв начин да има правдивост за който и било лишен без време човешки живот. И второ, тъй като тежките санкции за дрогирани или пияни водачи са изключителна необичайност.

Оказва се, че броят на водачите, които използват опиати се е нараснал. Но защото съгласно закона не носят никаква наказателна отговорност, откакто са хванати от КАТ, биват незабавно освободени.

Често експертизите, които се назначават за взимане на кръвна проба за определяне дали лидерът е използвал алкохол и опиати, изрично потвърждават такава приложимост, само че не се одобряват като годно доказателство в съда поради разпоредба 30, по която се работи, тъй като е архаична и неприложима.

На базата на експертизата прокуратурата образува наказателно произвеждане и изправя водачите пред съда, само че единствено официално, тъй като всички хванати с опиати водачи, в случай че не са осъждани досега, биват освобождавани от наказателна отговорност.

520 души са влезнали в пандиза, тъй като са карали пияни или дрогирани. Това демонстрират данните за първите шест месеца на 2020 година . Статистиката беше направена от прокуратурата след питане на Нова телевизия.

Над 4 000 досъдебни производства са формирани против пили и дрогирани водачи през първите шест месеца на годината, сочат още данните. Внесени са над 1800 обвинителни акта, а подписаните съглашения са над 1700. От наложените над 8500 санкции на пияни и използвали опиати водачи, най-вече са получили условни присъди - над 3 000 души. Следват тези, които са се разминали единствено санкции - над 1770.

Екип на Нова телевизия направи и питане какъв брой са прекратените от прокуратурата досъдебни производства. Оказаха се, че такава статистика няма.

Повод за запитването на Нова телевизия са документи с които малкия екран разполага. Постановления на прокурори за преустановяване на наказателни производства против пияни и дрогирани водачи. Те са от края на предходната и началото на тази година.

В последна сметка се оказва, че в случай че шофираш дрогиран и/или пийнал не те грози чак толкоз тежко наказване. Депутатите от към момента настоящото Народно заседание съзряха най-накрая този факт, само че както постоянно време да се промени, както постоянно, не остана. Светла им памет на жертвите, само че убийците на пътя ще се усилват за сметка на наказванията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР